Noen opplevelser er herligere enn andre. Marianne Meløy har en egen evne til å gi oss noen av våre herligste opplevelser. Det gjør hun også i forestillinga «Bunnlinja».

Høye forventninger

Det er sjelden forventningene er så høye som når vi skal se noe der Marianne Meløy spiller hovedrollen. Spesielt høye er de når vi vet at Meløy står bak både tekst og framføring. For det er sjelden å oppleve en så skarp, slående og kunnskapsrik penn, og det er også sjelden å oppleve en så slående, ekte, naturlig, morsom og så tilstedeværende skuespiller som Marianne Meløy.

Skuffer aldri

Altså lå lista for forventninger rimelig høyt da vi entret Gamle Scene ved Trøndelag Teater for å se Marianne Meløys fabulering om den berømte bunnlinja, ikke i et økonomisk perspektiv, men i et livsperspektiv.

Heller ikke denne gangen ble vi skuffet over Marianne Meløy. Nok en gang viser hun seg et unikum når det gjelder å lage gode, kloke, forstandige og rasende morsomme tekster. Best av alt så er hun et unikum til å få fram budskapet på en så utrolig morsom og slående måte. Det finnes ikke hennes make. I alle fall kjenner ikke undertegnede til en slik make.

Latter med ettertanke

Marianne Meløy er morsom på alle måter. Men det interessante med humoren til Meløy er at den er basert på kunnskap, historie og et stort samfunnsengasjement. Rett nok får vi oss en god, lang latter, men latteren etterlater seg ettertanke. Tekstene hennes berører noe som er viktig og som betyr noe for verden.

For hvor dumme kan vi ikke føle oss, vi som lever og virker i et kunnskapssamfunn? Og hvordan oppleves det når det nyinnkjøpte TV-apparatet er klokere enn oss selv? Og hvordan har oppveksten vår langt ute på landet, eller i Meløys tilfelle på ei øy i havgapet, vært med og preget oss? I Meløys tilfelle tør vi påstå svært mye, og det på godt.

Folk med særpreg

I «Bunnlinja» tar Marianne Meløy oss med på ei vandring sammen med hennes aldrende far på Meløya. Det blir ei vandring i en del av distrikts-Norge som har kjempet sine kamper for å overleve. Det blir ei vandring blant mennesker med sterke særpreg. For på Meløya er kanskje ikke folk så A4-preget som de er i byen? I alle fall var de ikke det i Marianne Meløys oppvekst.

Ordene i sin makt

Marianne Meløy er god til å gjenskape folk og deres særpreg. Hun er også særdeles god til å se og lese folk og gjenskape dem på en varm og inderlig måte. Ikke minst er hun god til å ha ordene i sin makt i halvannen time uten å gi folk en minste sjanse til å falle av. Og vi vil ikke gå glipp av noe med Marianne Meløy på podiet selv om hun snakker ustanselig på inn- og utpust. For det er nemlig ikke tomt prat.

Audhild Øye