Her er drivende kraft og energi fra begynnelse til slutt, uten dødpunkt, mye god musikk og sterke skuespillere.

Noen få ganger opplever vi at alt stemmer. Det gjør det i årets oppsetting av Håkon og Kark.

Toppet Håkon og Kark

Her er en unik og sann historie ivaretatt på aller beste måte av Idar Lind. Her er fantastisk og hørbar musikk av Frode Fjellheim ivaretatt av et solid orkester og et like godt kor. Her er nøye utvalgte profesjonelle skuespillere som er som skapt for rollene sine, og ikke minst er det dedikerte amatørskuespillere i alle aldre som gir jernet og lever seg inn i rollene som om de levde på 1000-tallet. Alt foregår på en naturlig scene med naturens egne kulisser. Her skjer de dramatiske hendelser i minst like dramatisk natur. Med solid regigrep av Catrine Telle blir årets Håkon og Kark en toppet forestilling.

Som om dette ikke skulle være godt nok, var det også perfekt lyd fra alle scenevinkler. Publikum hørte det som ble sagt og sunget. Det gjorde spelet i Korsvika perfekt i vakkert sommervær på premieren.

Fjellstøtt

Historia om Lade-jarlen Håkon og trellen Kark er kjent historie for dem som kjenner til Snorre. Året er 944 og vikingene kommer fra tokt hjem til Lade med gull og silke, men også med trellejenta Anna som blir overlatt til mektige Bergljot som er gift med Sigurd jarl på Lade. Ingrid R. Reinkind fra Buvika er stødig og svært troverdig som mektige og harde Bergljot på Lade. Hun er en av de dyktige amatørene som lett forveksles med de profesjonelle.

Imponerende er det også å følge Leif Erik Solstad, først i rollen som Sigurd jarl og senere som kriger. Han står fjellstøtt både som jarl og kriger.

Sterke Tuva

Tuva Børgedotter Larsen gir en sterk tolkning av trellejenta Anna som har sin kristentro og som er blitt glad i trellen Kark som følger herren sin Håkon jarl i tykt og tynt. Svenske Daniel Adolfsson som i løpet av bare noen få uker har lært seg perfekt trøndersk, ivaretar rollen som Kark perfekt.

Også de andre hovedrollene overbeviser. Marte Stolp er i hele sin positur den sterke Tora på Rimol. En artig vri er det å høre om hennes opphav fra Meldal. Ingen tvil etter denne oppsettinga at meldalinger er et mektig folk som det står respekt av, selv hos Lade-jarlen. Lavrans Haga er perfekt som den temperamentsfulle og ville Håkon jarl som stadig kommer i trøbbel på grunn av sin kåtskap.

Midt oppe i gudeblot og hedenskap kommer Olav Tryggvason med sin Kvite-Krist, men som levner de som ville kristne landet, liten heder og ære.

Troverdig

Men like viktige er alle amatørene som overbeviser oss om at dette faktisk har funnet sted – riktignok med en viss dikterisk frihet. Så troverdig er det at undertegnede måtte se bort ved de mest blodige hendelsene som ved halshogging og hoderulling, og også måtte tørke tårene når Anna og Kark ble revet bort fra hverandre.

Dette er et stykke norsk historie som utspilles over tusen år etter at det skjedde. Men det var i Trøndelag det skjedde blant trønderne som «styrer sæ sjøl».