Brun og blid er blant de nominerte til årets Gullbarbie.
(Foto: Sjur Vaage)

Brun og blid er blant de nominerte til årets Gullbarbie. Foto: Sjur Vaage

Best på å være verst

Gullbarbie-prisen deles ut til aktører som har bidratt til at unge får et dårlig selvbilde.

Gullbarbie er en pris som deles ut av Press – som er ungdomsorganisasjonen til Redd Barna – og er en pris du virkelig ikke vil vinne.

Den deles nemlig ut til den reklame- eller medieaktøren som har gjort sitt for å gi ungdom verst selvbilde. 2017 er det syvende året på rad at prisen deles ut, og vinnerne siden den gang har vært, i rekkefølge, Diesel, Jack & Jones, Victoria's Secret, Russedress, Elevkalenderen, og Dagbladet. De har alle kunnet «smykke seg» med denne mindre gjeve prisen.

Bik bok, Brun og blid, og Nettavisen er årets nominerte, og du kan selv gå inn på Gullbarbies nettsider for å stemme på hvem du synes fortjener prisen.

Nomineringsgrunnlag

Bik bok er nominert fordi de « Fremstiller ensidige idealer og seksualisert reklame for å selge klær til unge jenter. Bik bok har store plakater som er umulig å unngå i bybildet, » skriver juryen.

Når det gjelder Brun og blid, skriver juryen: « Svært lite variasjon i bruk av modeller. Arrangerer også konkurransen «Årets Brun og blid-modell» – en konkurranse hvor man rangerer unge menneskers kropp og vinneren mottar en pengepris. »

Begrunnelsen for nominasjonen av Nettavisen lyder: « Nominert for sine nettsider Side 2 og Side 3 som bygger på gamle og stereotypiske kjønnsroller. Gjennom sine saker fremmer Nettavisen uoppnåelige idealer og et usunt forhold til kropp, men også et skjevt bilde av likestilling. »

Press skriver på sine nettsider følgende om hvorfor prisen deles ut:

« Uten å be om det får du om lag 5 000 kommersielle budskap slengt i ansiktet hver eneste dag. Mange av disse spiller på uoppnåelige kroppsidealer, sex og utdaterte kjønnsroller i håp om å selge produkter. Nesten ingen ser ut som modellene som benyttes – heller ikke de selv – men noen tjener penger på at du prøver å nærme deg dette idealet.»

«Skjærp dokk»

«Premien» til prisvinneren er en Barbie-dukke lakkert i gull og en streng beskjed om å skjerpe seg.

Kandidatene dømmes ut fra tre kriterier. Bruk av uoppnåelige kroppsidealer, å spille på sex, og å benytte seg av gamle kjønnsroller.

De tre nominerte burde alle skamme seg over hvordan de påvirker ungdom , sier leder i Press, Karoline Steen Nylander.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Mektig opplevelse

— Jeg er beæret, sier hovedpersonen selv.

Kommer i november

Gutta i Vamp så den staselige kirka på høyden.

Jubileumsfestival ved den gamle osen

Årets Strandafestival feirer femårsjubileum, og går av stabelen fredag 28. juli.

Fremtiden kommer til UKA

Hiphop-gigant til UKA.