Brun og blid er blant de nominerte til årets Gullbarbie.
(Foto: Sjur Vaage)

Brun og blid er blant de nominerte til årets Gullbarbie. Foto: Sjur Vaage

Best på å være verst

Gullbarbie-prisen deles ut til aktører som har bidratt til at unge får et dårlig selvbilde.

Gullbarbie er en pris som deles ut av Press – som er ungdomsorganisasjonen til Redd Barna – og er en pris du virkelig ikke vil vinne.

Den deles nemlig ut til den reklame- eller medieaktøren som har gjort sitt for å gi ungdom verst selvbilde. 2017 er det syvende året på rad at prisen deles ut, og vinnerne siden den gang har vært, i rekkefølge, Diesel, Jack & Jones, Victoria's Secret, Russedress, Elevkalenderen, og Dagbladet. De har alle kunnet «smykke seg» med denne mindre gjeve prisen.

Bik bok, Brun og blid, og Nettavisen er årets nominerte, og du kan selv gå inn på Gullbarbies nettsider for å stemme på hvem du synes fortjener prisen.

Nomineringsgrunnlag

Bik bok er nominert fordi de «Fremstiller ensidige idealer og seksualisert reklame for å selge klær til unge jenter. Bik bok har store plakater som er umulig å unngå i bybildet,» skriver juryen.

Når det gjelder Brun og blid, skriver juryen: «Svært lite variasjon i bruk av modeller. Arrangerer også konkurransen «Årets Brun og blid-modell» – en konkurranse hvor man rangerer unge menneskers kropp og vinneren mottar en pengepris.»

Begrunnelsen for nominasjonen av Nettavisen lyder: «Nominert for sine nettsider Side 2 og Side 3 som bygger på gamle og stereotypiske kjønnsroller. Gjennom sine saker fremmer Nettavisen uoppnåelige idealer og et usunt forhold til kropp, men også et skjevt bilde av likestilling.»

Press skriver på sine nettsider følgende om hvorfor prisen deles ut:

«Uten å be om det får du om lag 5 000 kommersielle budskap slengt i ansiktet hver eneste dag. Mange av disse spiller på uoppnåelige kroppsidealer, sex og utdaterte kjønnsroller i håp om å selge produkter. Nesten ingen ser ut som modellene som benyttes – heller ikke de selv – men noen tjener penger på at du prøver å nærme deg dette idealet.»

«Skjærp dokk»

«Premien» til prisvinneren er en Barbie-dukke lakkert i gull og en streng beskjed om å skjerpe seg.

Kandidatene dømmes ut fra tre kriterier. Bruk av uoppnåelige kroppsidealer, å spille på sex, og å benytte seg av gamle kjønnsroller.

De tre nominerte burde alle skamme seg over hvordan de påvirker ungdom, sier leder i Press, Karoline Steen Nylander.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Meldalsbunaden på Orkla Industrimuseum

Onsdag kveld åpnet ei ny midlertidig utstilling på informasjonssenteret på Orkla Industrimuseum. Museet stiller ut de forskjellige variantene av meldalsbunaden og utstillinga vil være tilgjengelig til påske.

Møte med Margreth Olin

I samarbeid med Utdanningsforbundet og Trondheim Kino kommer Margreth Olin og «Barndom» til Nova.

Amanda-prisens far i Orkdal

Billedhogger Kristian Kvakland var en stor kunstner i nasjonal målestokk. Lørdag 4. mars åpner arvingene minneutstilling etter kunstneren i Nr. 66 i Orkdalsveien sammen med bilder av kona Elisabeth Eggens malerier.

Tegnekurs på Sodin

Tegneserieskaperen Trond J. Stavås fra Hemne kom hjem til sine egne da han holdt kurs for to klassetrinn på Sodin.

Over 20 millioner i pluss

Hemne Sparebank har lagt fram tidenes beste resultat.

Advarer mot dårligere boliger

Foreslår at små leiligheter ikke skal ha innvendig bod eller vindu på soverom.

Den neste biskopen kan bli en kvinne

Det har kommet inn fire nominasjoner til ny biskop i Nidaros. Tre av dem er kvinner.