Ole Magnar Morken er en komiker av de sjeldne. Han greier kunststykket å få folk til å gapskratte samtidig som han påkaller refleksjon og ettertanke.

Det var derfor ingen overraskelse da forsamlingshuset Fossvang i Eggkleiva var fylt til randen fredag kveld. Flere måtte snu i døra fordi forestillinga var utsolgt. Publikumssuksessen på Kristin på Husabys åpningskveld var et faktum.

Uten manus

De som var så heldige at de fikk billett, ble belønnet med halvannen times monolog - ispedd et perfekt utvalg viser, salmer og sanger, framført av Morken selv, akkompagnert av Stein Nilsen og Einar Mellingsæter.

Det var ikke bare varmen inne i forsamlingshuset som gjorde at Ole Magnar Morken var «skjortblaut» etter forestillinga.

- Dette var en kraftprøve, røpet han overfor ST rett etter at det hele var over. Den nesten 90 minutter lange monologen var nemlig ingen improvisasjon. Morken hadde lært seg alt utenat. Manuset, som han fulgte til punkt og prikke, lå igjen hjemme på datamaskina.

Allmenngyldig

Ole Magnar Morken er 69 år. Fredagens forestilling ble en livsreise, en kulturhistorisk reise gjennom en epoke som har bydd på enorme forandringer, og det ble et svært levende portrett av ei grend.

Og man trenger ikke være fra Jåren i Skaun for å nyte Morkens forestilling. Komikeren har - i likhet med blant andre Karl Ove Knausgård - greid å gjøre sine egne, private opplevelser og erfaringer til noe allmenngyldig som alle kan relatere seg til.

Ny forestilling?

Morken og hans musikere ble hyllet med stående applaus etter forestillinga, og publikum kunne gå hjem med veltrimma lattermuskler og en følelse av å ha blitt beveget; av store spørsmål som livet, troen og døden.

Det er ikke mange komikere som etterlater sitt publikum på en slik måte.

Så får man bare håpe at noen tar affære og setter opp denne forestillinga på nytt, for dette er humor og livsvisdom på høyt nivå.

Catharina Morken