Nå er sommersesongen startet for fullt ved Orkla Industrimuseum. Det innebærer tog på Thamshavnbanen, omvisninger i Gammelgruva og på Meldal bygdemuseum og lengre åpningstider på informasjonssenteret med utstillinger. I tillegg er de populære omvisningene med lyktesafari og fyrsetning startet opp igjen. Hver onsdag og fredag er det mulighet å bli med på en gruvetur med hodelykt og oppleve gruva i mørket. Etterpå kan man være med og bygge fyrsetningsbål og hakke i berget, som de gamle bergmennene.

Med hodelykter følger man guiden innover i fjellet, og opplever gruva på en annen måte enn når den er fullt opplyst. Det eneste man ser er der hvor lysstrålene treffer, og rundt om er det mørkt. Inne i gruva er det noen som arbeider, man hører lyden av hammeren som treffer bergsjernet og stein som faller. Sammen med guiden forteller bergmennene om arbeidsmetoder og arbeidsforhold.

Etter runden i Gammelgruva går vi videre til Steinparken. Guiden forteller om geologi i Løkkenområdet og du kan selv prøve deg som bergmann. Hvordan fikk de gamle bergmennene best effekt ut av bålene som ble satt opp og hvorfor brukte de bål inne i gruva. Her får du vite mer om bergbryting i eldre tid.