Nylig sto omtrent 20 ungdommer på scenen da Fannrem Rock ble arrangert på Tusenårsstedet på Fannrem.

Fred, ro og rock

– Det er utrolig artig å få til noe sånt og se at vi klarer å fylle parken med ungdommer. Det var et yrende liv, smiler Sturla Eide, medarrangør og far til en av rockerne.

Arrangementet var rusfritt og det var ikke tegn til verken rus eller bråk av noe slag.

– Det er flott at de unge som snart skal begynne å gå på vanlig fest får oppleve en slik konsert og rusfri arena først. Ofte er det jo alkoholen som er i fokus, sier Sturla.

Han roser foreldre og ungdomspatruljen for vakthold.

– Det var artig å se at vi ikke trengte et proft vakthold. Alt gikk fint for seg. Jeg tror nesten ikke et godtepapir ble kastet feil, sier Sturla med en liten latter, og tilføyer at de var veldig glade for ungdomspatruljens erfaring som muligens fungerte forebyggende.

Viktig for ungdommen

– Det er så viktig at vi har slike arrangement, både for publikum og de på scenen. Vi ønsket å lokke ut de som er jevngamle med artistene, og det klarte vi, sier Jan Erik Lund fornøyd.

Han er kulturskolelærer og musikklærer i ungdomsskolen og hadde ansvaret for lyd og lys konsertkvelden, sammen med sine elever.

– Ungdommer i alderen tolv til 17 år er ikke så ivrige konsertgjengere. Derfor var vi veldig glade for å se så mange av dem denne kvelden, sier Jan Erik.

– Teknisk kompetent

De unge rockerne på scenen var også meget fornøyde, og beviste at de var selvstendige i arrangementet.

– Kulturskolen og ungdomsskolen har bygd opp en teknisk kompetent gjeng som klarer å gjennomføre denne konserten med glans. Ungdommene sto så og si for arrangementet selv, forteller Sturla.

Den kompente gjengen har bra opplæring fra valgfaget «sal og scene» på ungdomsskolen og har nå fått et nytt tilbud innen kulturskolen.

– «Sceneproduksjon» på kulturskolen er nytt fra i høst, og det viderefører valgfaget «sal og scene». Da lærer ungdommene det tekniske rundt et slikt arrangement, og de blir mindre avhengige av voksne, sier Jan Erik, som er ansvarlig for at «sceneproduksjon» har oppstått.

Vil ha oppdrag

Sturla håper at det lar seg gjøre å arrangere flere lignende konserter, og at foreldregrupper og skoler vet å benytte seg av de flinke ungdommene for å gi de et tilbud.

– Det er et miljø i vekst, og de er veldig glade for å få spille ved slike anledninger. Det synes de er stort i seg selv. I tillegg har det vist seg å være inntektsbringende å leie inn band for samle inn penger – i stedet for konvoluttsalg og salg av dopapir, for eksempel, sier han.

Bra samarbeid

Konserten ble arrangert på Tusenårsstedet etter initiativ fra Fannrem velforening, og Kåre Kuraas syntes det var kjempestas å få et slikt arrangement i parken. I etterkant uttalte han at det var ønskelig med flere lignende arrangement der.

– Vi vil nok gjenta dette både på Fannrem og andre steder. Det var et samlende og fint tiltak, avslutter Sturla og retter en ekstra takk til Jan Erik Lund og ungdomsleder i Orkdal kommune Heidi Vatn.

Konserten ble arrangert i samarbeid med bandmedlemmene, niende trinn ved Grøtte, Orkdal kommune, Orkdal kulturskole, Fannrem vel og MOT.