Men slapp av, jeg skal ikke skrive hele Vær-Sjur på dette herlige språket, selv om det hadde vært morsomt. Hadde neppe kommet meg gjennom værmeldingen før jeg hadde nådd en meter med tekst. Det får bli til en annen gang. Tenk å kunne skrive en god og lang Vær-Sjur soslolikok, doda. Jojegog lolikokeror totanonkokenon. Nei, slutt nå, Sjur. Dask på lanken.

Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og flau vind hele dagen (begynner å bli en vane dette). 10 grader i formiddag, 11 i ettermiddag, og 13 i kveld.

Lørdag meldes det om flau vind hele dagen. Lettskyet og 10 grader natt og morgen, skyet og 7 på formiddagen, regn og 11 på ettermiddagen, og 12 på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet, 9 grader og flau vind natt og morgen, regn, 7 og svak på formiddagen, 10 og lett bris på ettermiddagen, og 7 og svak på kvelden.

Mandag meldes det om regn, 7 grader og svak vind natt og morgen, flau på formiddagen, lettskyet, 10 og svak på ettermiddagen, og 9 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 3 til 2 grader varmere i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere og vindstille til svak vind lørdag, skyet til regn, 2 grader varmere til 1 kaldere og svak vind til lett bris søndag, og 3 til 1 grader kaldere mandag.

I Rindal meldes det om 3 til 4 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, 4 grader varmere og flau til svak vind lørdag, regn og 2 grader varmere til 1 kaldere søndag, og 5 til 1 grader kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 3 grader kaldere til 3 varmere og vindstille til flau vind lørdag, skyet til regn og 1 til 3 grader kaldere søndag, og 5 til 3 grader kaldere og lett bris til flau vind mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og flau vind til vindstille i dag, lettskyet til skyet, 1 grad varmere og vindstille til svak vind lørdag, 1 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris søndag, og 1 grad kaldere til 1 varmere og lett bris til flau vind mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet til skyet og 5 til 3 grader varmere i dag, 5 til 1 grader varmere og svak til flau vind lørdag, 1 til 4 grader varmere og svak vind til lett bris søndag, og 1 grad kaldere til 1 varmere mandag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet til skyet og 3 til 2 grader varmere i dag, 1 grad kaldere til 4 varmere og flau vind til lett bris lørdag, 1 til 3 grader varmere og svak vind til laber bris søndag, og 2 grader kaldere og lett bris til svak vind mandag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag, lørdag og søndag, og 1 grad kaldere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om hoherorloligoge inonsostotrorumomenontot! Hmm, veldig vanskelig å la være å skrive slik jeg tenker i dag, merkelige greier. Jeg har alltid vært fascinert av visse instrument, så hvorfor ikke dedisere en fredags-Vær-Sjur til dem? I dag vil jeg ta for meg didgeridoo, munnharpe og sekkepipe.

Didgeridooen er et australsk blåseinstrument som består av en lang, uthult gren eller trestamme (mellom 1 og 3 meter lang) som blir svært kunstferdig utformet og dekorert. Selv om den er laget av tre, kategoriseres den som en messingblåser. Man blåser på den som en trompet, og bruker munnhulen og leppene til å skape forskjellige klangfarger, men i motsetning til trompet, må man bruke sirkelpust for å få en uavbrutt tone. Sirkelpust vil si at man puster inn med nesen samtidig som man presser ut luft fra munnhulen, slik at man kan opprettholde en konstant luftstrøm ut av munnen. Ordet didgeridoo kommer ikke fra aboriginene, som bruker forskjellige ord om det avhengig av hvilken stamme man snakker med. For eksempel blir «yirdaki» eller «mandapul» brukt av Yolngu-folket i Nordterritoriet, mens «ngarrriralkpwina» er hva Anindilyakwa-folket på Groote Eylandt sier. Musikken er kanskje ikke for alle, men jeg finner den svært avslappende.

Munnharpa er et interessant instrument, og veldig gammelt. Sannsynligvis det eldste av de tre jeg tar for meg i dag. Den ble opprinnelig laget i tre, og kom til oss fra Kina, hvor den eldste som er funnet er fra det fjerde århundret før Kristus. Den har fått en flott plass i hjertet av den norske folkemusikken, og blir også brukt i blant annet folk metal og andre musikksjangre. De norske munnharpene lages vanligvis av metall, og det finnes flere munnharpesmeder i det ganske land. Deriblant Bjørgulv Straume fra Setesdal, som er både smed og spillemann, med munnharpen som sitt særskilte instrument. Skal du ha en munnharpe, lønner det seg å legge i litt penger, og bestille en fra en smed, i stedet for å kjøpe en billig sak fra en musikkforretning. Sistnevnte er ofte ikke stemt ordentlig og gir dårlig lyd. Jeg vet, jeg har tre stykker, alle kjøpt for mellom femti og hundre kroner på diverse musikksjapper. Når det kommer til fremførelser, har jeg lagt ved noen i spillelistene, samt at jeg anbefaler dere å sjekke ut denne videoen av en franskmann som spiller psytrance med munnharpa si, og Byon Kay på Ancient Trance-festivalen i Tyskland i 2010, som også lager musikk som man vanligvis ikke forbinder med munnharpe.

Sekkepipa er dagens siste instrument, og er en gruppe musikkinstrumenter som kalles aerofoner, der et konstant luftreservoar formet som en sekk leverer luft til rørblad, for så å lage lyd – og musikk. Som med de to instrumentene over, kan det være vanskelig å få til nettopp musikk med instrumentet, men øvelse gjør mester. Opprinnelsen er usikker, selv om mange kanskje regner det som et skotsk instrument (og det er det skotske nasjonalinstrumentet), antar man at det kommer fra Balkan eller Lilleasia, og har sitt opphav hos trakerne. Historikere tror at keiser Nero hadde en sekkepipe han spilte på. I Irland har vi «uilleann pipes», i Skottland «great Highland bagpipe», i Sverige «säckpipa», «duda» i Hviterussland og så videre, og så videre. Man mener at det også har vært en tradisjon for sekkepiper i Norge, men at den døde ut. Den har heldigvis begynt å gjenoppstå hos enkelte moderne folkemusikere.

Spillelister

Wimp

Spotify