Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 7 grader og flau vind i formiddag, 11 i ettermiddag, og regn, 14 og svak vind i kveld.

Torsdag meldes det om klarvær, 9 grader og svak vind natt og morgen, 5 og flau på formiddagen, lettskyet og 9 på ettermiddagen, og 11 på kvelden.

Fredag meldes det om flau vind hele dagen. Lettskyet og 6 grader natt og morgen, 5 på formiddagen, skyet og 10 på ettermiddagen, og 13 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 3 grader varmere til 1 kaldere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og lett bris til flau vind torsdag, og 3 til 1 grader varmere og svak vind til laber bris fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere og vindstille til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere torsdag, og 1 grad kaldere til 1 varmere og vindstille til flau vind fredag.

I Rennebu meldes det om sol til regn, 1 til 2 grader kaldere og laber bris i dag, 1 grad kaldere og vindstille til flau vind torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og lett til laber bris fredag.

I Lensvik meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere i dag, 2 grader varmere til 1 kaldere torsdag, og 2 til 1 grader varmere og flau til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 4 til 3 grader varmere i dag, 2 til 1 grader varmere torsdag, og 3 til 1 grader varmere og flau til svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 3 til 2 grader varmere i dag, 2 grader varmere og lett bris til flau vind torsdag, og 2 grader varmere og svak vind til lett bris fredag.

Og i Børsa meldes det om 3 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 grad varmere torsdag, og 4 til 2 grader varmere og svak vind til laber bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal vi bevege oss inn i metalverdenen igjen, og i dag drar vi over dammen og bort til Los Angeles, California, og i dag er det post-metal som står for tur. Dagens band startet opp i 1997 i Boston, Massachusetts, da Aaron Turner (gitar og vokal), Jeff Caxide (bass), Chris Mereschuk (elektronika / vokal) og Aaron Harris (trommer), etter flere eksperimenter, endelig fikk formet bandet, etter å ha vært misfornøyde med de tidligere bandene de hadde spilt i. I 1998 forsvant Mereschuk, og inn kom Randy Larsen på gitar. Han ble igjen erstattet av Jay Randall, men han varte heller ikke lenge, og inn kom gitarist / keyboardist Bryant Clifford Meyer og gitarist Michael Gallagher. Disse holdt så sammen til bandeventyret tok slutt i 2010. Så hør min bønn, i dag skal det handle om ISIS.

Dagens sanger er alle fra plata «Panopticon» fra 2004, og er deres tredje studioalbum. Albumet kan regnes som en spirituell oppfølger til andrealbumet, «Oceanic» fra 2002, og lydbildet er hørbart inspirert av Slint og Neurosis. Lydbildet kan også minne om Mogwai, Sigur Rós, Pink Floyd, Tool, A Perfect Circle, og flere andre herlige band.

«So Did We» er albumets første spor, og kan tolkes til å handle om menneskeheten. Linja «Our bones exposed» kan tolkes til at tida tærer på oss alle, og viser oss hvem vi er. «Life reduced to ticks» kan symbolisere at livet har blitt redusert til bare å se at tiden flyr forbi. «The years they passed, and so did we» kan tolkes til å bety noe sånt som at folk kommer og går, mens «Yet resistance would be brought» kan bety at tida er ikke det eneste som tærer på oss, vi har kjempet og kriget også.

«Backlit» er neste spor, og kan sies å beskrive forholdene i et panoptikon. Det var opprinnelig et fengsel designet slik at noen få mennesker kunne se alle fangene, uten at de nødvendigvis så deg. Derav linjen «Can you see us / Are we there». Cellene skulle være bakgrunnsbelyste for å holde alle fangene isolerte. Sangen kan sies å handle om tanken på (tvangstanken om?) at noen alltid overvåker oss, fjerner nødvendigheten av å overvåke folk konstant, og hvor kvelende det er å leve når noen alltid ser på deg.

«In Fiction» er tredje sang. De første to linjene beskriver hvordan vi (menneskene) ser for oss hvordan fremtiden blir. De neste to tar for seg den mørke siden av menneskeheten og den menneskelige psyke. Vi ser for oss muligheter, fremtiden, ny teknologi, og et sted på veien, negative tanker eller ideer som jobber seg inn og blir en del av den dystopiske fremtiden vi tenker oss. Eksempel: Noen finner opp noe som kan gagne menneskeheten, men det er alltid noen som med en gang tenker på hvordan oppfinnelsen kan bli brukt som et våpen. De siste to linjene tar for seg solen – som alltid er der og observerer oss – som observatøren i et panoptikon. Solen – som selv om den går ned, alltid går opp igjen. Solen brukes også til å beskrive hvordan tiden ikke står stille, som igjen er et tema i flere av sangene på plata.

«Wills Disolve» fortsetter den orwellske tankegangen fra resten av plata, og hvordan menneskeheten sagte, men sikkert knuses av alltid å bli overvåket. Det gjelder også for fangene i panoptikonet. Du blir alltid sett på, og det er til å bli gal av. Sangen starter med «Those eyes and (this) tower have seeped into our open veins» beskriver hvordan vi (og fangene) blir påvirket av overvåkningen, og det hele slutter med «Circling further down / Our wills dissolve 'neath their feet», som beskriver hvordan viljen vår til slutt blir knust.

«Syndic Calls» er mitt favorittspor på albumet. Linja «Is this the next last day» kan tolkes på mange måter, som for eksempel at noen føler at de lever på lånt tid, som om noen har fortalt deg at tiden er inne, men det har passert uten at noe har skjedd, og du lever i uvisshet om fremtiden, og hvor lenge du har igjen. Neste linje, «Prepare to be carried away by the crows», bekrefter det, da den sier at du må forberede deg på å bli båret bort av kråker, som i dette tilfellet (og flere andre tilfeller), kan tolkes til å være dødsfugler. En «syndic» er for øvrig en utsending fra regjeringen, men kan også (og er sannsynligvis i dette tilfellet), et annet navn på en dødsengel.

«Altered Course» er en instrumental, og den nest siste låta på albumet. Den har en herlig tromme-beat, og det er som om du kan se for deg – og føle – at et landskap former seg når du hører de. Som en reise, et eventyr, du bare flyr gjennom og ser hvordan alt blir til, og går for seg.

«Grinning Mouths» er siste spor på et fantastisk album – og en fantastisk reise, for den saks skyld. Sangens tekst kan referere til tiden under den store pesten (som kom med et skip til Bjørgvin i 1349, og på andre tidspunkt rundt om i verden), hvor noen av de som styrte byene og stedene rundt om, gjerne ønsket at pesten skulle komme, fordi det da var enklere å kontrollere innbyggerne og få dem til å holde seg i husene sine. «Magistrates dream of plague / Tongues loll in anticipation» kan tolkes til at lederne drømmer om at pesten skal komme til byen deres, og de gleder seg til å få skikkelig kontroll, og «Drool slips from grinning mouths» beskriver nøyaktig hvor mye de gleder seg. De sikler over tanken, med sine syke glis. «The plagues is forced on us all» referer til hvordan frykten styrer og kontrollerer, og hvordan frykten har sin hånd over oss hver dag.

Alle sangene har for øvrig til felles at de har et flott lydbilde, med bra tekster som forklarer albumet på en god måte, og utmerket instrumentbrukt som virkelig fenger lytterens sinn.

Spillelister

Wimp

Spotify