Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 10 grader og vindstille i formiddag, regn og 11 i ettermiddag, og 10 og svak vind i kveld.

Lørdag meldes det om flau vind hele dagen. Skyet og 10 grader natt og morgen, lettskyet og 8 på formiddagen, skyet på ettermiddagen, og lettskyet og 9 på kvelden.

Søndag meldes det om klarvær, 5 grader og flau vind natt og morgen, lettskyet til regn, 9 grader og laber bris på formiddagen, 5 og lett bris på ettermiddagen, og 6 på kvelden.

Mandag meldes det om svak vind hele dagen. Regn og 7 grader natt og morgen, lettskyet og 6 på formiddagen, regn og 8 på ettermiddagen, og 7 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere og lett bris til svak vind i dag, 2 til 1 grader kaldere og vindstille til lett bris lørdag, 3 grader varmere til 1 kaldere og lett til frisk bris søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere og flau vind i dag, 2 til 1 grader kaldere og flau vind til vindstille lørdag, 1 grad kaldere og svak vind til lett bris søndag, og regn, 2 til 1 grader kaldere og svak til flau vind mandag.

I Rennebu meldes det om skyet, 2 til 1 grader kaldere og laber bris til svak vind i dag, skyet til sol, 4 til 1 grader kaldere og flau vind til lett bris lørdag, 3 grader kaldere til 5 varmere og laber til frisk bris søndag, og 4 til 1 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og flau vind i dag, regn til lettskyet, 1 grad kaldere og flau til svak vind lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere og flau vind til frisk bris søndag, og regn, 1 grad varmere og laber til lett bris mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere og svak til flau vind i dag, regn til klarvær, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau til svak vind lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere og svak vind til frisk bris søndag, og lettskyet med regn, 1 grad varmere og lett bris til flau vind mandag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, regn til lettskyet, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau til svak vind lørdag, 2 til 1 grader varmere og lett til laber bris søndag, og regn, 1 grad varmere og laber til lett bris mandag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau til svak vind lørdag, 5 til 1 grader varmere og laber til lett bris søndag, og 1 grad varmere og svak til flau vind mandag.

Musikk

Mannen bak Vær-Sjur (og Jabb-Sjur) har bursdag, og feirer sin «sweet 28th», så hurra for ham, liksom. I det siste har det florert slike lister med topp 10 musikkalbum på sosiale medier, og siden jeg ikke har blitt utfordret til det, og ikke fant på noe bedre å skrive om i dag, gir jeg dere her min topp 10 liste over album som har vært med å forme meg til å bli den jeg er, og som jeg elsker høyt.

The Beatles’ fantastiske «A Collection of Beatles Oldies» fra 1966, åpner ballet, og er et av de første albumene jeg husker, og sannsynligvis det som fikk meg hekta på The Beatles i sin tid. Et samlealbum, greit nok, men hva er vel bedre for en innføring i et band enn en samling av noen av deres beste hits? Her fant jeg sanger som jeg fortsatt digger, som coveret av Larry Williams’ «Bad Boy», «Help!» (en av de første engelske sangene jeg lærte meg), og «Michelle» – som vekket min kjærlighet til fransk.

Pink Floyds «Meddle» fra 1971, er lydsporet til ungdomsåra mine, og jeg husker fortsatt hvor jeg var første gang jeg hørte fantastiske «Echoes». Da sto jeg med stauren innerst i gangen på Fannrem legesenter og vasket gulvene, mens jeg dundret en MP3-CD fylt med Pink Floyd over anlegget. I det «Echoes» kom på, bare stoppa jeg og sto stille i 15 – 16 minutter og lyttet til skjønnheten og borte var alle smertene i ryggen en vaskejobb medfører, og maset med å skulle gjøre en god jobb for luselønn, innestengt på et legesenter, slik at jeg ikke engang kunne stikke bort på Prix for å kjøpe en Cola. I tillegg til «Echoes», inneholder albumet herlige «One of These Days», og «Seamus» som var en av sangene som virkelig åpna meg opp for blues.

Daft Punks «Discovery» fra 2001, inneholder noen av de beste og fineste sangene jeg vet om, og kan også klassifiseres som lydsporet til ungdomsåra mine. Helt fra jeg så musikkvideoen til «One More Time» på MTV eller Topp 20 på NRK, har jeg vært hekta på gruppa, og noen år senere, kom jeg over framifrå «Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem», filmen basert på albumets sanger, og siden har jeg vært maks bergtatt.

DumDum Boys’ «Pstereo» fra 1990, er, som det første albumet på denne lista, et av de første albumene jeg husker, og «Englefjes» er vel den første norskspråklige rockelåta jeg forelska meg i, lenge før jeg så «Pelle og Proffen: Døden på Oslo S» eller hørte Knaillertan spille den på mang en fest på Grøtte. Pappas kassett ble ofte spilt på 90-tallet, for å si det slik. I bilen, i kassettspilleren min, og i walkman-en. Og blir fortsatt spilt, bare at nå har jeg den på CD og digitalt, og synes fortsatt det er det beste DumDum noen sinne har gjort.

deLillos’ «Neste sommer» fra 1993, er en av de første CD-ene jeg husker, og er også det albumet jeg MÅ høre på når jeg merker at våren nærmer seg. Gir meg en perfekt vårstemning, sånn i det hele tatt. Setter det vanligvis på på Langfredag, og hører meg gjennom sporene fra «Langfredag i Aarhus (kort)» som åpner albumet, til «Langfredag i Aarhus (lang)», med sporene «Neste sommer» og «Glemte minner» som favorittene.

Gåtes «Jygri» fra 2002, er også en selvfølge på en slik topp 10-liste, et album som gjorde meg skikkelig stolt av to av barna jeg vokste opp med, og forsto at dette kom til å sende dem langt, og lenger enn langt. Og det gjorde det jo. Gåte ble svært populære, og er det fortsatt, selv om det er lenge siden de spilte sin (hittil) siste konsert, og fra åpningssporet «Bendik og Årolilja» til det hele avsluttes med «Solbønn», er det bare å svinne hen i gåsehud og ilinger fra medulla oblongata, og hele veien ned medulla spinalis. Gunnhilds framifrå og bergtakende stemme, Sveinungs trolske felespill, Børmarks heftige gitar (særlig på «Til deg»), Gjermunds bass, og Martins taktfaste perkusjon. Alt jeg trenger for virkelig å nyte et godt album.

Kaizers Orchestras «Ompa til du dør» fra 2001, har også betydd mye for meg, og har vært med å sette Bryne på verdenskartet, og gjøre dialekten fra Bryne kjent langt utenfor fylkesgrensene. At jeg er i slekt med Geir «Hellraizer» Zahl, er bare en bonus. Sangene forteller en flott historie, som går som en rød tråd gjennom de første albumene. Husker fortsatt hvor fett det var da jeg så Kristoffer Joner i musikkvideoen til «Kontroll på kontinentet», og hvor mye jeg digga «Resistansen» første gang jeg hørte den. For ikke å snakke om hvor fett det var å høre en sang på den flotte dialekten på P3, sånn helt ut av det blå en halvvarm høstdag i 2001.

Björn Afzelius’ «Tusen bitar» fra 1990, er et album med den sangen som åpna øyne og ører for meg, når det kommer til svensk rockemusikk – og for den saks skyld – politikk. Tittelsangen er fengende og flott, men «Två ljus» er kanskje den sterkeste – til tross for at «Tusen bitar» uten tvil er den jeg har hørt mest. Det er noe eget med «Två ljus», og jeg har gode minner av å spille den for ei ukrainsk jente jeg møtte i «World of Warcraft» i sin tid, og oversette fra svensk til engelsk, og fortelle henne om hva den betød. Vi «bondet» over Afzelius, og fikk mange gode minner sammen. Både online og offline.

kents «Vapen & Ammunition» fra 2002, er et av de flotteste albumene jeg har hørt, fra et av mine favorittband. Hele veien fra jeg hørte «Dom andra» på radioen første gang og plystra velvillig med, til jeg så musikkvideoen til «Kärleken väntar», og til jeg så kjøpte albumet og forelsket meg i «Socker» og «Sundance Kid». «FF» er en annen sang fra plata jeg er glad i, mye mulig på grunn av de franske setningene, som gav meg samme følelse som da jeg hørte overnevnte «Michelle» første gang. «Tellement loin de ce monde» indeed.

Knutsen og Ludvigsens «Juba Juba» fra 1983, er det siste albumet på lista, og den første vinylen jeg husker, et album pappa kjøpte til mamma på grunn av «Dum og deilig». Det er særlig coveret som sitter igjen i minnet, men også gleden av å løfte opp lokket på plateskapet, dra frem «Juba Juba», legge forsiktig på platespilleren, sette på plass stiften og sitte rolig og digge musikken, i påvente av at «Brilleslange» skulle komme på. «En kobra som ikke så bra gikk til en øyenlege som var sebra» og «Bli en brilleslange / bli en brilleslange / Ikke mere grå og vanlig filleslange / Men en tøff og hyperfarlig brilleslange» er eksempler på genial tekstforfatting, og som fungerer på så mange nivå – både for barn og for voksne.

Spillelister

Wimp

Spotify

Det første albumet er dessverre ikke med på noen av spillelistene, men det er fordi The Beatles ikke har frigitt albumene sine for streaming.