Orkanger

I dag melder yr.no om regn og 5 grader hele dagen. Laber bris i ettermiddag, og svak vind i kveld.

Torsdag meldes det om regn til lettskyet, 4 grader og lett bris natt og morgen, 3 på formiddagen, skyet og 4 på ettermiddagen, og flau vind på kvelden.

Fredag meldes det om flau vind hele dagen. Lettskyet og 2 grader natt og morgen, 0 på formiddagen, og skyet og 2 ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader kaldere og laber bris i dag, 2 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris torsdag, og 1 til 2 grader kaldere fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere og laber bris i dag, 2 til 1 grader kaldere og laber bris til flau vind torsdag, og 2 til 1 grader kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og svak til flau vind i dag, lettskyet til skyet, 4 til 1 grader kaldere og flau til svak vind torsdag, og 4 grader kaldere til 1 varmere fredag.

I Lensvik meldes det om lett bris i dag, 2 til 1 grader varmere og lett til laber bris torsdag, og 2 til 1 grader varmere og vindstille til lett bris fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad kaldere og lett bris i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og lett bris til svak vind torsdag, og 1 grad varmere fredag.

På Krokstadøra meldes det om laber til lett bris i dag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og laber til lett bris torsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 1 grad varmere og lett bris til svak vind torsdag, og 1 grad varmere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et engelsk rockeband formet i Crowley, West Sussex i 1976. De har hatt flere medlemmer opp gjennom åra, og grunnlegger, vokalist, gitarist og hoved-sangskriver, Robert Smith, er den eneste som alltid har vært med. I dag skal jeg ta for meg noen låter av The Cure.

«A Forest» er fra andrealbumet, «Seventeen Seconds», fra 1980 og er den sangen de har spilt flest ganger, over 800 live-fremføringer. Sangen er en god representant for deres tidlige gothic rock-fase, og har blitt covret av mange artister, fra Blank & Jones til Carpathian Forest. Smiths intensjoner med sangen, var å lage noe svært atmosfærisk, og har i ettertid vist seg å representere den arketypiske The Cure-lyden. Teksten er basert på en drøm han hadde som barn, hvor han gikk seg bort i skogen og ikke klarte å finne veien, selv om han senere har sagt at det bare var bull og at det bare er en sang om en skog. Da de spilte før Robert Palmer på Werchter Festival i Belgia i 1981, ble Palmer litt utålmodig og prøvde å få crewet sitt til å få The Cure av scenen så fort som mulig, noe som resulterte i at Smith sa til publikum at de ikke fikk lov til å spille lenger, for å så spille en ekstra lang versjon på 9 minutter av sangen, før han avsluttet med å si «Fuck Robert Palmer» til stående applaus fra publikum.

«Just Like Heaven» er fra deres syvende studioalbum, «Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me», fra 1987. Sangens inspirasjon er hentet fra en tur til sjøen med sin daværende fremtidige kone. Instrumentalversjonen av sangen ble brukt som theme for den franske TV-serien «Les Enfants du Rock». I følge Smith var dette gjort for å gjøre melodien kjent for millioner av europeere før den ble utgitt. I 1989 ble den covret av Dinosaur Jr. for et samlealbum, men de likte den så godt at de endte opp med å bruke den selv. Frontmann i bandet, J. Masics, sendte en kassett med sangen til Smith, og han likte den så godt selv at den påvirket hvordan The Cure spilte sangen på konserter.

«Pictures of You» er fra deres åttende album, «Disintegration», fra 1989. Sangens inspirasjon kom etter at en brann brøt ut i Smiths hjem. Etterpå gikk han gjennom restene og kom over en gammel lommebok med bilder av kona, Mary. Sangen er også basert på et essay av Myra Poleo kalt «The Dark Power of Ritual Pictures». Etter å ha lest det, ødela han mange av sine gamle bilder og hjemmevideoer – noe han angret på et par dager senere.

«Lovesong» er også fra «Disintegration». Sangen har blitt covret av mange artister opp gjennom åra, favorittversjonen min er nok Tori Amos’ versjon, som virkelig får frem det vakre i både den – og Amos selv. Det er ikke noen enighet om hvordan tittelen skal staves, for på alle utgivelser, veksler bandet mellom å skrive «Lovesong» og «Love Song» på coveret og tekstheftet. Sangen ble opprinnelig skrevet som en bryllupsgave for Mary kort tid før de giftet seg. Teksten er inspirert av all turneringa bandet gjorde. Smith ville at hun skulle vite at uansett hvor mye han måtte reise rundt og opptre, ville han alltid elske henne.

«Friday I’m In Love» er fra det niende albumet, «Wish», fra 1992. Da Smith skrev sangen, ble han overbevist om at han hadde hørt melodien før et sted, og ble paranoid og ringte rundt til alle og spilte dem sangen for å høre om de hadde hørt den før. Ingen hadde det, så han innså til slutt at det hele var inne i hodet hans. I ettertid kan det se ut som om basslinja og vokalfraseringen stammer fra «Just Like Heaven» og New Orders «All the Way» fra 1989. Sangen handler om hvordan han savner elskerinnen sin på fredager, men ignorerer henne resten av uka. Det er en tåpelig popsang, men samtidig er den ganske bra, siden den er så absurd og ut av karakter. Svært optimistisk og ubalansert, veldig ulikt fra mye av det andre de har laget. Smith har dedisert den til folk som ikke er så interessert i The Cure, og åpningslinja «I don’t care if Monday’s blue» er en referanse til New Orders hit, «Blue Monday».

«A Letter to Elise» er dagens siste sang, og også denne er fra «Wish». Franz Kafkas bok, «Letters to Felice», var en stor inspirasjon for Smith da han skrev sangen. Det var også Jean Cocteaus novelle, «The Holy Terrors», og David Bowies sang, «A Letter to Hermione». Smith slet med depresjon da han skrev mange av sangene til albumet, og denne handler mye om å resignere.

Spillelister

Wimp

Spotify