Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Lettskyet og 8 minus i formiddag, skyet og 7 i ettermiddag og kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet, 3 kalde og flau vind natt og morgen, 2 kalde og svak på formiddagen, sne, 3 og flau på ettermiddagen og skyet og 2 på kvelden.

Fredag meldes det om skyet hele dagen. 1 kald en og svak vind natt og morgen, 2 og flau på formiddagen, 3 og svak på ettermiddagen, og 2 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere og flau til svak vind i dag, 2 varmere og laber til lett bris torsdag, og skyet til lettskyet, 1 til 3 varmere og lett til laber fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere og flau til svak vind i dag, 1 varmere til 2 kaldere og vindstille til svak torsdag, og sne til skyet, 1 til 2 kaldere og flau fredag.

I Rennebu meldes det om 2 grader kaldere til 1 varmere og svak vind til laber bris i dag, 1 til 3 kaldere og laber til svak torsdag, og sne til lettskyet, 1 til 3 kaldere og svak til lett fredag.

I Lensvik meldes det om 2 til 4 grader varmere og flau vind til lett bris i dag, 1 til 2 varmere torsdag, og sne til skyet og 1 til 2 varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 til 4 grader varmere og flau til svak vind i dag, sludd til lettskyet, 5 til 4 varmere og laber bris til svak vind torsdag, og sne til skyet, 3 til 4 varmere og lett til laber fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 til 2 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 3 til 4 varmere og svak til lett torsdag, og sne til skyet, 2 til 4 varmere og svak til laber fredag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 4 til 2 varmere og lett til flau torsdag, og 2 til 1 varmere og laber til svak fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en gammel rapper og bassist, samt en skuespiller, som har gått sammen og laget god jazz, som virkelig pirrer noe inni meg. Minner meg litt om både Odd Børretzen, Jan Erik Vold, og Trang Fødsels «Drømmedame». I dag har jeg satt på Aslak Hartberg og Thorbjørn Harrs «Døden er dårlig gjort» som kom ut på tampen av november, og er laget i samarbeid med forfatter Lars Saabye Christensen. Ellers på plata finner vi Sjur Miljeteig på trompet, Jon Balke, Tord Gustavsen og Jørn Øien på piano, Per Oddvar Johansen på trommer, og Trygve Seim på saksofon. Det hele er produsert av Kåre Vestrheim. Gode greier, rett og slett.

Det hele starta med teaterstykket «Chet spiller ikke her», med Harr i hovedrollen, skrevet av Christensen, og med musikk av Hartberg. Plata kom til etter at de fikk abstinenser da det hele var over, og ved at Harr inviterte Hartberg ut på lunch, og spurte om de ikke skulle starte band sammen. De fikk Christensen til å skrive tekstene, og prøvde seg som gatemusikanter, hvor de dro inn hele tre kroner, så det ble en krone til hver.

«Fred og ingen fare» er det andre sporet, og det første som virkelig fenget meg da jeg satte på plata. Særlig oppbyggingen på slutten, med Harrs stemme over blåseinstrument og Alis’ bass. Minner litt om oppbygningen på Sigur Rós’ «Glósóli». «Fred og ingen fare» indeed. Selv om det er en herlig og kraftfull oppbygning, kjenner jeg freden senke seg over meg når jeg hører på dette, og slutten er som en utløsning, og jeg merker at nakkemusklene – som jeg ikke merket spente seg – slapper av, og en indre ro og et smil brer seg over meg.

«Fem på» er det tredje sporet, og det som musikalsk sett minner meg om overnevnte Trang Fødsel-låt – samt Øystein Sundes «Kom, da!», og det er ikke det verste det. Men sangen er så mye mer enn bare det. Harr klarer problemfritt å levendegjøre Christensens tekst, og vi kan vel alle kjenne oss igjen i det å skulle dra, men først må man finne skoa sine, samt de riktige klærne. Det være seg det er deg selv, eller en eller flere av dem man drar med.

Fjerdesporet «Dører» har en åpning og melodi generelt som minner meg om Kaizers Orchestra og Geoff Berner, og jeg liker det jeg hører, for å si det slik. «Din dør er min, og min dør er din, men hvilken side står du på?» Ja, si det, Christensen. Jeg liker i alle fall linja.

Men det er ikke bare herlig visejazz det skal handle om i dag. Det er jo en alternativ julekalender å skrive om også. Luke 16 inneholdt Oppkast ala Kart og låta «Gildt». Trøndersk rap med nylongitar og saksofon sier jeg aldri nei takk til. Særlig ikke når de åpner med slike sanne ord: «Hjulan går, og jula kjem og hjulan går / Jula går og juldan´ kjem og hjulan står»

I luke 15 fant vi Unnveig Aas Band med «Christmas Eve Can Kill You», og det kan den virkelig, for det er ikke alle som opplever jula som noe positivt. Sangen handler om at vi bør tenke på de som ikke har familie eller venner å reise hjem til, de som ikke har nok penger, og de som kanskje ikke engang har et hjem, og samtidig virkelig verdsette det å ha alt det der om man har det. Unnveig Aas skal i følge seg selv bli Norges svar på Taylor Swift, men personlig synes jeg hun bør sette seg høyere mål enn det, for denne sangen er mye bedre enn noe den amerikanske pop-country-jenta har kommet med så langt i sin karriere.

Luke fjorten inneholder dobbel dose, først ut er Comet Kid med sin fine versjon av «The Christmas Song», og så har vi Svankropp med «Material Boys», som er kort, men god, og handler om det å ønske seg gaver – og aller helst harde pakker – til jul, i stedet for noe mer universelt som fred på jord, kjærlighet på tvers av intergalaktiske raser, og slike ting.

Bak luke 13, var det det norske bandet Lugn med sitt svenske navn, som dukket opp, med et cover av en sommerlig, amerikansk sang opprinnelig signert Beach Boys, nemlig «God Only Knows». Bandet synes låta er så fin at den bør inn i julelåtkanonen umiddelbart – for den har jo til og med julebjeller. Samt at en kjærlighetslåt bør kunne appellere til julestemninga med nestekjærlighet og slikt.

Spillelister

Wimp

Spotify