Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 1 grad (det er nærmere 3) og lett bris i ettermiddag, og klarvær, 2 kuldegrader og flau vind i kveld.

Lørdag meldes det om klarvær, 3 kuldegrader og lett bris natt og morgen, 4 og svak på formiddagen, lettskyet og 2 på ettermiddagen, og skyet og 3 på kvelden.

Søndag meldes det om sne hele dagen. 4 kuldegrader og svak vind natt og morgen, 2 og lett bris på formiddagen, svak på ettermiddagen, og 3 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og frisk til laber bris i dag, klarvær til lettskyet, 1 til 2 varmere og laber til svak lørdag, og 4 til 2 kaldere og stille til svak søndag.

I Rindal meldes det om lettskyet, 2 til 1 grader kaldere og svak vind i dag, lettskyet til klarvær, 2 til 4 kaldere og flau til svak lørdag, og skyet til sne, 4 til 1 kaldere og svak til flau søndag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 4 til 2 kaldere og frisk bris i dag, 1 til 5 kaldere og laber til svak lørdag, og 6 til 3 kaldere søndag.

I Lensvik meldes det om 2 grader varmere og laber bris i dag, klarvær til lettskyet, 3 til 1 varmere og laber til lett lørdag, og skyet til sne, 1 varmere til 1 kaldere og flau til svak søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 1 grad varmere og lett til laber bris i dag, klarvær til lettskyet, 1 varmere til 1 kaldere og lett til flau lørdag, og lettskyet til sne, 1 til 2 kaldere og svak til stille søndag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og laber til lett bris i dag, klarvær til lettskyet, 1 til 2 varmere og laber til lett lørdag, og skyet til sne, 2 til 1 kaldere og svak til flau søndag.

Og i Børsa meldes det om 2 grader varmere og lett bris i dag, klarvær til lettskyet og 3 til 1 varmere lørdag, og 1 varmere og flau til svak søndag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en gjeng gamle gubber, uten at det er noe negativt. De er regnet for å være kulhetens essens i forrige århundre (og jeg vil til og med slenge på årtusen), og hadde suksessfulle solokarrierer, men også mye suksess sammen, både i film og på scene. I dag skal det handle om en italiensk-amerikaner konge, en afro-amerikansk jøde med flatklemt nese og glassøye, og et amerikansk ikon med blå øyne og en fantastisk stemme, Dean Martin, Sammy Davis Jr., og Frank Sinatra.

Først ut er kongen av kul, Dean Martin, og vi starter lett og lekent med den herlige «Sway», et cover av den instrumentale mamboen «¿Quién será?» fra 1953 av Luis Demetrio og Pablo Beltran Ruiz. Martin spilte den inn på engelsk i 1954, med tekst av Norman Gimbel. Sangen handler om dansing, og å være betatt av dansepartneren sin. Martin synger at når de danser sammen på gulvet, er hun alt han ser.

Så har vi den velkjente «Volare (Nel Blu di Pinto di Blu)». Sangen var det italienske bidraget til Melodi Grand Prix i 1958, hvor den kom på tredjeplass, og er opprinnelig innspilt av den italienske sangeren Domenico Modugno. Samme år spilte Martin inn en halvt engelsk, halvt italiensk versjon med teksten adaptert av Mitchell Parish, på albumet «This is Dean Martin». Sangen beskriver følelsene jeg-personen har når han er sammen med elskeren sin, følelsen er som å fly.

«That’s Amore» er en annen, kjent sang Martin gjorde. Skrevet av Harry Warren og Jack Brooks i 1952, og innspilt i 1953 av Martin og er å finne på (blant annet) albumet «Dean Martin Sings» og soundtracket til filmen «The Caddy» med Dean Martin og Jerry Lewis. Sangen har blitt brukt overalt, selv foretrekker jeg den fra en snutt i en episode av «The Simpsons», og linjene «When the moon hits your eye, like a big pizza pie / That’s amore» er vel en av de mest kjente tekstlinjene i historien. Sangen beskriver kjærlighet på den måten de gjør det i Napoli. Fylt med pasjon, sammenligner sangeren følelsen med sin italienske yndlingsmat. Pizza og pasta e fagioli.

Den siste jeg tar for meg fra Martin, er vel kanskje den jeg liker best, nemlig «Mambo Italiano». En sang som enkelt kan sies å handle om dansing. Den ble skrevet av Bob Merrill i 1954, og opprinnelig innspilt av Rosemary Cloony. På 2000-tallet har blant andre Shaft, Groove Armada og Basement Jaxx laget sine versjoner av den, men Martins versjon er den klart beste, uten tvil. «Hey mambo / Mambo Italiano / Ho ho ho / Mambo Italiano»

Så følger mannen som har blitt kalt verdens største entertainer, noe som ikke er en overdrivelse, for å si det mildt, nemlig Sammy Davis Jr., og her tar jeg for meg en sang han virkelig hatet, men som gav ham en uforventet nummer 1, nemlig hans cover av «The Candy Man» fra albumet «Sammy Davis Jr. Now» fra 1972. Sangen ble skrevet året før av Leslie Bricusse og Anthony Newley for filmen «Willy Wonka & the Chocolate Factory» med Gene Wilder (og i min mening den beste filmen basert på Roald Dahls glimrende bok, Burton og Depp kan dele en bolle).

Så følger forrige århundres beste crooner, nemlig «the Chairman of the Board», selveste Frank Sinatra, og hva passer vel bedre å åpne med enn «Fly Me to the Moon (In Other Words)»? Sangen ble skrevet i 1954 av Bart Howard, og Kaye Ballard gjorde første innspilling samme år. Ti år senere gjorde Sinatra den til «sin», og Sinatras versjon var også assosiert med Apollo-programmet, og var en av de første sangene som ble spilt i det ytre rom. Sangen ble tatt med på albumet «It Might as Well Be Swing», akkompagnert av Count Basie, og arrangert av Quincy Jones. Sangen er i bunn og grunn en ren kjærlighetssang, hvor jeg-personen prøver å beskrive følelsene sine, og hva vedkommende betyr for jeg-personen.

Så har vi den svært selvsikre og arrogante signatursangen hans, «My Way», blant annet referert til i Bon Jovis «It’s My Life». Sangen er skrevet av Paul Anka, og musikken er tatt fra den franske «Comme d’habitude» komponert i 1967 av Claude François og Jacques Revaux. Ankas engelske tekst er ikke relatert til den originale. Sangen forteller om en mann som har blitt gammel, og reflekterer over livet sitt mens døden nærmer seg. Han er komfortabel med sin dødelighet, og tar ansvar for de handlingene han har gjort, mens han har beholdt integriteten sin. Ankas tekst er basert på en middag han hadde med Sinatra og noen mafia-folk, hvor Sinatra sa at han var ferdig med hele greia og ville trekke seg ut.

Og helt til slutt har vi «(Theme from) New York, New York». Sangen er selvfølgelig themet til Martin Scorseses film, «New York, New York» fra 1977, som er komponert av John Kander og med tekst av Fred Ebb. Den var skrevet for og fremført av Liza Minnelli, og er en av de mest kjente sangene om New York City. Sinatra spilte den inn i 1979 til albumet «Trilogy: Past Present Future» fra 1980, og har av og til fremført den som en duett sammen med Minnelli.

Spillelister

Wimp

Spotify