Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 17 grader og vindstille i formiddag, lettskyet, 19 grader og flau vind i ettermiddag, og 20 grader og svak vind i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet, 17 grader og flau vind natt og morgen, 13 grader på formiddagen, 20 grader og svak vind på ettermiddagen, og torden, 23 millimeter regn og 18 grader på kvelden.

Onsdag meldes det om regn hele dagen. 16 grader og flau vind natt og morgen, 13 på formiddagen, 11 grader og svak vind på ettermiddagen, og 12 grader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 7 til 4 grader varmere og flau vind til lett bris i dag, 3 millimeter mindre regn og ingen torden, og 1 grad kaldere til 4 grader varmere tirsdag, og 1 grad kaldere til 4 grader varmere onsdag.

I Rindal meldes det om 6 til 4 grader varmere og svak vind i dag, 6 millimeter mindre regn og ingen torden, og 3 til 4 grader varmere tirsdag, og 2 til 3 grader varmere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om 4 til 3 grader varmere og svak vind i dag, null torden og 1 grad kaldere til 3 grader varmere tirsdag, og 2 grader kaldere til 5 grader varmere onsdag.

I Lensvik meldes det om 3 til 2 grader varmere og flau til svak vind i dag, 2 millimeter mindre regn og null torden, og 1 til 2 grader varmere og svak vind til lett bris tirsdag, og 2 grader kaldere til 2 grader varmere og svak vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 6 til 3 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 3 millimeter mindre regn og null torden, og 1 grad kaldere til 3 varmere tirsdag, og 1 til 3 grader varmere onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 5 til 3 grader varmere og flau til svak vind i dag, null torden, 1 grad kaldere til 3 grader varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og 1 grad kaldere til 1 grad varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere og flau vind til lett bris i dag, 2 millimeter mindre regn og null torden, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og flau vind til lett bris tirsdag, og 2 grader varmere onsdag.

Musikk

I går var jeg på konsert i Borggården i Trondhjem. Litt over to timer. Med Ole Paus. Og venner. Det var Anita Skorgan, Anne Grete Preus, Reidar Larsen (og jeg følte et stikk av lengsel til det varme Stavanger jeg nettopp hadde forlatt) og Jonas Fjeld. Og det var ganske greit. Til tross for at de eneste sangene jeg gjenkjente var åpningssangen «Mitt lille land», «Tordensky» med Jonas Fjeld, og «Engler i snøen» – fremført av Jonas Fjeld og Anita Skorgan. Hadde håpet på litt flere gamle sanger, og ikke for det meste nye sanger fra hans siste plate. Som for eksempel «Merkelige Mira», «Blues for Pyttsann Jespersens pårørende» og «Selv sopere har et hjørne i himmelen». Eller at Jonas Fjeld sang «Drammen i regn», selv om det verken regnet eller vi befant oss i Drammen. Hadde også vært digg med Preus sin «Fryd», men man kan ikke få alt her i verden heller.

I dagens Vær-Sjur skal jeg mot all forventning ikke skrive mer om Paus, da jeg allerede har gjort en lengre Vær-Sjur på Ole Paus tidligere. I stedet skal det handle om musikk som passer denne fine soldagen, og vi får blant annet Darude, Energy 52 og selvfølgelig, Roger Shah.

Darude (Ville Virtanen) fra Finland har gitt oss den fantastiske sommersangen «Sandstorm», fra albumet «Before the Storm» fra 2000. Denne trance-låten er en velkjent låt for de fleste av oss, som har hørt den på radioen, på TV, på et samlealbum eller på fest. Eller kanskje noen av dere er som meg og genuint kjøper CD-er fra band og artister og har oppdaga den sånn. Sangen kom fort på førsteplass på de norske hitlistene, og på er populær på amerikanske sportshendelser, hvor den brukes for å få liv i massene.

Energy 52 gav oss «Café del Mar», en sang inspirert av den legendariske baren på Ibiza med samme navn. Energy 52 var et prosjekt med kort levetid av de tyske DJ-ene Kid Paul (Paul Schmitz Moorman) og Cosmic Baby (Harald Bluechell). Etter å ha hørt den belgiske komponisten Wim Mertens’ stykke «Struggle for Pleasure» på Café del Mar tidlig på nittitallet, ble Paul inspirert til å lage den energiske, pianodrevne låten som de aller fleste av oss har hørt en eller annen gang i løpet av oppveksten. Da den kom ut i 1993, ble den raskt en av de mest populære trancelåtene verden hadde hørt, og det er den enda.

Stan Getz gav oss bossanova-låten «The Girl from Ipanema». Stanley Getz var en amerikansk jazzmusiker, og en av de flinkeste tenorsaksofonistene verden har sett. Sangen vi tar for oss i dag, er opprinnelig skrevet i 1962 av Antônio Carlos Jobim, med portugisisk tekst av Vinicius de Moraes. Den engelske teksten ble senere skrevet av Norman Gimbel. Den ble først innspilt av Pery Ribeiro i 1962, men det er versjonen til Stan Getz, Astrud og João Gilberto fra albumet «Getz/Gilberto» fra 1964 som er mest kjent, og denne ble også en internasjonal hit. Ipanema er et nabolag ved kysten av Rio de Janeiro, og «The Girl from Ipanema» er Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto (nå kjent som Helô Pinheiro), en sytten år gammel jente som bodde i Montenegro Street. Daglig gikk hun forbi baren og kafeen Veloso, til stranden og hvor enn hun skulle. Noen ganger gikk hun inn i baren for å kjøpe sigaretter til moren sin. I løpet av vinteren 1962, så sangens opphavsmenn Helô passere, og skrev sangen ut fra denne fantastiske skjønnheten. Etter at sangen var utgitt, ble Helô kjent.

JJ Cale avgikk ved døden på lørdag, i en alder av 74 år, antageligvis av hjerteinfarkt. Også denne mannen har sanger jeg forbinder med sommer, kanskje spesielt «Cajun Moon» og sangen vi skal ta for oss i dag, nemlig «Call me the Breeze», åpningssporet fra hans debutalbum fra 1972, «Naturally». Sangen er covret av blant andre Eric Clapton og Lynyrd Skynyrd, men det er Cales versjon jeg liker best, og alltid kommer tilbake til. En kuriositet, da JJ Cale spilte inn sangen, kom John Lennon innom studioet for å hilse på ham.

Roger Shah er en tysk-pakistansk mann som har gjort mye for somrene mine de siste årene. Både som seg selv og under kallenavnet Sunlounger har denne mannen sørget for alltid å få meg i sommerstemning, uansett hvor kaldt og vått det er. Låten vi skal ta for oss i dag, er den baleariske trance-låten «White Sand (DJ Shah’s Original Mix)» fra debutalbumet hans som Sunlounger, «Another Day on the Terrace» fra 2007. Sangen som introduserte meg for balearisk trance, da jeg lå i senga på hybelen på Steinkjer og hørte på nettradioen di.fms chillout-kanal. Sangen har siden vært med meg hver eneste sommer, samt når jeg lengter etter sommeren, og er alltid et must om jeg skal sole meg eller bade. Å sitte ved bassengkanten med denne sangen pumpende inn i ørene mine, er det ultimate for meg. Jörg Stenzel (fra trance-gruppa York) sitt fantastiske gitarspill passer perfekt inn i Shahs produksjon. For øvrig, noe jeg liker godt med Sunlounger-albumene, er at de kommer med en CD med chillout-versjoner av sangene, og en for dansegulvet, og selv om denne versjonen er beregnet for dansegulvet, foretrekker jeg likevel å chille med den.

10CC trenger vel egentlig ingen introduksjon, for kom igjen. Dere vet hvem de er, ikke sant? Alle burde kjenne disse britiske legendene, og sangen jeg skal ta for meg i dag, er «Dreadlock Holiday». En reggaelåt laget av et art rock-band, fra albumet «Bloody Tourists» fra 1978. Sangen handler om en hvit man som har gått seg bort på Jamaica, som blir konfrontert av en uhyggelig mann med dreadlocks som trenger penger. Teksten er basert på en sann historie som hendte med vokalisten til The Moody Blues, Justin Hayward og 10CCs Eric Stewart i Barbados. Referansene til cricket i første vers, reggae i andre og Jamaica i det tredje, reflekterer det å finne et felles ståsted med antagonisten.