Mette Tronvoll er opprinnelig fra Svorkmo, og en internasjonalt anerkjent fotokunstner. Sommeren 2013 hadde hun en unik fotosession med dronning Sonja på Verdens Ende. Resultatet er fotoserien «Mette Tronvoll. Portretter av Dronning Sonja», en liten portrettserie som skal vises i Nasjonalgalleriets prosjektrom.

H.M. Dronning Sonja er selv til stede når utstillingen åpner i Nasjonalgalleriet i neste uke. Det skriver Nasjonalmuseet i ei pressemelding.

Uten kongelige attributter

I bildene har Mette Tronvoll har lagt vekt på dronningens personlige forhold til naturen, på et sted som står henne og familien nært. Portrettserien viser en unik tilnærming til en kongelig person, med bilder av en uformell dronning, uten kongelige attributter eller tegn på den offisielle rollen.

– I min tilnærmelse til portrettet søker jeg ikke nødvendigvis etter mennesker som ser interessante ut, men heller interessante møter med mennesker. I slike møter oppstår det situasjoner som er av spesiell interesse og som gir en type spenning i portrettene. Den spenningen er et portrett av mitt forhold til den bestemte personen, mer enn at fotografiet er et portrett av et bestemt ansikt, sier Tronvoll i pressemeldinga.

Portretter og landskap

Portrettserien er en videreutvikling av Tronvolls fordypning i det fotografiske portrettet. Hun har i seinere arbeider videreutviklet portrettsjangeren gjennom å inkludere et miljø eller et landskap, gjerne fra fjerne himmelstrøk. Med portrettene av dronningen på Verdens Ende tar kunstneren inn randsonen i det norske landskapet, slik hun også gjør i en ny serie portretter og landskaper fra Svalbard.

Mette Tronvoll under arbeid med dronningportrettene. Foto: Clemens Koch