«Nostalgisk ordbok» fra 2010, er en humoristisk språkbok forfattet av Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven, kjent fra TV-program som «Typisk norsk» og radioprogram «Holger Nielsens metode» – som for øvrig synes at Norges fineste ord er «møll». Boken er en ordbok – med bilder – som tar for seg ord og uttrykk som ikke lenger eksisterer, eller i alle fall kun brukes av et lite fåtall, i norsk dagligtale. Her finner vi alt fra basketaksjargong (jeg må si jeg liker navnet på samlebetegnelsen) til politisk ukorrekte ord til en egen midtseksjon med 18-års aldersgrense, samt herlige lange beskrivelser av «hotpants» og «kassett».

Mange av ordene i boken kjente jeg til fra tiden før jeg begynte å lese i den, men det var greit å få vite litt om ordenes etymologi og slikt, samt hvordan Schjerven og vennegjengen hans brukte de i barne- og ungdomsåra. I tillegg har jeg lært meg mange nye ord og uttrykk jeg kan bruke, så boken har absolutt utvidet ordforrådet mitt. I tillegg til å gi meg noen gyselige latteranfall i ny og ne, som da jeg kjøpte boken og satt på bussen hjem og begynte å le av tanken på å spørre første og beste kassadame om de «annammer» sjekk. Annamme betyr for øvrig «oppfatte, ta imot», og ordet er «for spesielt interesserte og vil sannsynligvis oppfattes som litt krampaktig og litterært i normal dagligtale», i følge Schjerven selv. Jeg kan ikke gjøre annet enn å si meg enig. Det stoppet meg likevel ikke fra å spørre damen i kassen da jeg kjøpte meg nye briller om de annammet sjekk. Kjedelig nok var det ingen respons, og jeg velger å tro at hun valgte å overhøre meg.

Boken kan anbefales alle mennesker i alle aldersklasser og faser av livet, det være seg om du er en veslevoksen bedreviter som kunne lese før du begynte på skolen og føler for å være breial ovenfor klassekameratene dine ved å forklare med gamle ord hvorfor du ikke gav den yppale bråkmakeren en lusing, men heller bare raslet litt med sablene, eller om du er toastmaster og higer etter å bruke så mange uforståelige – for folk flest – ord og uttrykk som mulig mens du snakker brudeparet opp og ned og bak og frem, i tillegg til å holde styr på gjestene og resten av arrangementet. Uansett, boken kan føre til både kjekling og latter, og er utmerket å ta i bruk om du finner noen som henger med geipen.