Orkanger

I dag melder yr.no om sol hele dagen. 20 grader og flau vind i formiddag, 22 og svak i ettermiddag, og 26 og vindstille i kveld.

Onsdag meldes det om sol hele dagen. 20 og flau vind natt og morgen, 17 på formiddagen, 21 og svak på ettermiddagen, og 22 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sol til lettskyet, 3 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak vind i dag, og 1 til 3 grader varmere onsdag.

I Rindal meldes det om sol til lettskyet, 8 til 1 grader varmere og flau vind i dag, og 1 til 7 grader varmere onsdag.

I Rennebu meldes det om sol til lettskyet, 6 til 1 grader varmere og flau vind til lett bris i dag, og 1 grad kaldere til 5 varmere og vindstille til svak vind onsdag.

I Lensvik meldes det om sol til lettskyet, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind i dag, og lettskyet og 2 til 1 grader kaldere onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om sol til lettskyet, 4 grader varmere til 2 kaldere og flau til svak vind i dag, og 3 grader varmere til 1 kaldere og vindstille til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak vind i dag, og 1 grad kaldere til 2 varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere og flau vind i dag, og sol til lettskyet og 2 grader kaldere onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om litt av hvert. Blant annet skal det handle om David. David er en gutt fra Rogaland, som må lære seg å finne sin egen musikkidentitet, og ikke spørre folk fra resten av landet – både bedrevitere, hipstere og meg – om hva som er bra og ikke. Derfor skal jeg skrive om fire sanger av et band han liker – og fikk pes for å like, og som jeg liker. De fire sangene that is. Resten er ræl. Om det blir litt lite med tre låter, får jeg bare plusse på med noe annet ræl, eller faktisk noe jeg liker. Hvem vet? Time vill sjåvv.

Uansett, til saken. Dagens hovedband er fra Canada, spiller indie rock (til tross for at det er veldig lite indie («independent», usignert / signert på eget selskap) med dem i dag, de er jo signert til større plateselskap), og består av et ektepar, mannens bror, samt tre til. De ble startet i 2001 av vennene og klassekameratene Win Butler og Josh Deu (som ikke lenger er med i bandet). I dag tar jeg for meg Arcade Fire.

«Neighborhood #1 (Tunnels)» er åpningssporet fra debutplata, «Funeral», fra 2004. Sangen var bandets første singel, og ble utgitt flere måneder før plata, som en syvtommer. Sangen kan tolkes til å handle om det å vokse opp med kjærlighet. I starten er de barn og lager tunneler mellom hverandres hus, slik at de enkelt kan møtes. Så blir de ungdommer med langt hår, og etter hvert støter de på grimme hendelser som gjør forholdet deres vanskeligere «Then our skin gets thicker / From living out in the snow», men de står det av, og så er de blitt voksne og forholdet ser ut til å være på bedringens vei, og de har fått barn, og alt ser ut til å være bra igjen.

«Neighborhood #2 (Laika)» er også å finne på debutplata, og er spor to, som naturlig nok følger åpningssporet. Sangen handler om da russerne sendte hunden Laika ut i rommet. Hun var det første levende pattedyret som gikk i bane rundt jorden, og også det første dødsofferet i bane. Sangen er en interessant historie, om det første levende vesenet sendt opp fra jorden. Ganske spektakulært, faktisk, men dessverre uten mat eller fungerende varmeanlegg – noe som gjorde at hun døde relativt fort. Selv om teksten i sangen forteller om Alexander, som blir sendt ut på et eventyr – for forstadens gode – selv om det vil ende i hans død, er det lett å trekke linjene til Laika.

«The Suburbs» er tittellåt og åpningsspor på tredjealbumet fra 2010. Sangen handler om oppveksten til de forskjellige bandmedlemmene i forskjellige forsteder rundt om i USA og Canada. Hvordan noen er som de alltid har vært, mens andre er forandret til det ugjenkjennelige, og det bare er minnene om stedet som lever videre.

«Poupée de Cire, Poupée de Son» er et cover av franske France Galls herlige sang som hun vant MGP med i 1965 for Luxembourg. Coveret er å finne på en split-singel med LCD Soundsystem fra 2007, samt at de spilte den på turné samme år for å promotere andrealbumet, «Neon Bible». Sangen er skrevet av Serge Gainsbourg, og inspirert av «Pretissimo in F Minor» fra «Piano Sonata No. 1» av Ludwig van Beethovens. Det var også den første sangen i MGP som ikke var en ballade. Arcade Fire har gjort et herlig cover av den (som så mange andre, deriblant Therion og Sterk Naken og Biltyvene). Sangen handler om en sanger som identifiserer seg med en voksdukke («Poupée de Cire»), en tøydukke («Poupée de Son») og en motedukke («Poupée de Salon»). Hjertet hennes er gravert inn i sangene; hun ser livet gjennom rosefargede glass, er hun bedre eller verre enn en dukke? Arcade Fire gir sangen et mer rocka preg, og sitt eget liv, og det er flott å høre på.

Spillelister

Wimp

Spotify