Orkanger

I dag melder yr.no om 20 grader hele dagen. Lettskyet og flau vind i ettermiddag, sol og svak i kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet, 16 grader og flau vind natt og morgen, sol, 14 og vindstille på formiddagen, 19 og svak på ettermiddagen, og 22 på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet hele dagen. 17 grader og flau vind natt og morgen, 14 og vindstille på formiddagen, 18 og svak på ettermiddagen, og 19 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om lettskyet og 4 til 3 grader varmere i dag, 1 til 4 grader varmere torsdag, og 1 til 5 grader varmere og vindstille til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om lettskyet, 6 grader varmere og svak vind i dag, 3 til 8 grader varmere og svak til flau vind torsdag, og lettskyet til sol, 3 til 9 grader varmere og vindstille til lett bris fredag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 4 grader varmere og flau vind i dag, 4 til 1 grader varmere og flau til svak vind torsdag, og 1 til 6 grader varmere fredag.

I Lensvik meldes det om lettskyet og svak vind i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind torsdag, og 1 grad kaldere og flau til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 4 til 1 grader varmere og svak vind i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere og flau til svak vind torsdag, og lettskyet til sol og 1 grad kaldere til 2 varmere fredag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet og 3 grader varmere i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere og flau vind til vindstille torsdag, og lettskyet til sol, 1 grad kaldere til 2 varmere og flau til svak vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere og flau vind i dag, 1 grad kaldere og vindstille til flau vind torsdag, og 1 grad kaldere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om hundreåringen i ingressen. Jeg har tidligere tatt for meg «voksensangene» hans, skillingsviser, rallarviser og andre koselige saker. I dag tenkte jeg å ta for meg noen andre fine saker han laget, som kanskje passer bedre for den gjengse nordmann, barn som voksen. Det er i alle fall sanger jeg er svært glad i, og har hatt et flott forhold til opp gjennom åra.

«Jørgen hattemaker» er en sang som tar for seg forskjellene på fattig og rik, og en betydelig og en ubetydelig person, men forklarer samtidig på en lettfattelig måte at når alt kommer til alt, er vi de samme, og kommer fra og ender på samme sted. «Sola skin på meg, så skuggen fell på deg, / men graset er grønt for æille»

«Så seile vi på Mjøsa» handler generelt sett om Mjøsa, og områdene rundt, som Toten og Hamar, men samtidig er det mer enn bare fysiske steder, det er en tilstand, noe abstrakt som tar oss med til en annen tid, og et annet – ikke nødvendigvis fysisk – sted. På den annen side, er den også en stemningsfylt reise som tar oss med i en «sprøkken holk» fra nord til sør på Mjøsa, lett på måfå. «Så seile vi på Mjøsa i en sprøkkin holk / og holken gynger stille – spør å hen vi ville / “Gyng øss dit det passe, så tæk vi øss en blund” / Og holken gynger sakte,  og driv i lainn på Minnesund»

«Æille har et syskenbån på Gjøvik» er en sang som forteller oss om hvordan vi alle har noen i slekta / omgangskretsen som vi settes opp mot, et geni fra barnsben av, som alltid overgår oss på en eller annen måte, uansett hvor bra vi presterer. Barn får tidlig et stempel på seg som smart, dum, flink, sein eller lignende, og vi får være glade for at barn flest enten ikke hører etter når de voksne kommer med slike tåpelige uttalelser, eller enkelt og greit bare ignorerer det. Hadde de ikke gjort det, hadde vi kunne vært foruten mange store personligheter, som Albert Einstein, som ikke kunne snakke før han var fire år eller lese før han var syv, Thomas Edison som av lærerne ble beskrevet som så dum at han aldri ville være i stand til å lære noe. «Og motet stig og praten går og ingen kæin forstå / at æille prate like høgt og ingen høre på / men æille har et syskenbån på Gjøvik / som dom lyt få vise fram og lufte nå»

«Du ska få en dag i mårå» handler om at uansett hvor grått og trist ting virker nå, så vil det komme bedre tider. Temaene ser ut til å være anger, trøst og vanskelige livsvalg. «Du ska få en dag i mårå, som rein og ubrukt står / med blanke ark og fargestifter tel / og da kan du rette oppatt alle feil i frå i går / og da får du det så godt i mårå kveld»

«Schottis på Valhall» er en av yndlingslåtene mine av Prøysen, og det har den vært siden jeg hørte i hjel en kassett på tidlig 90-tall. Spolte frem og tilbake mellom denne, «Liljan uti dalen» og «Burobengen». Gode tider. Kanskje det er nettopp denne sangen og det at jeg hørte den så mye i svært ung alder som har gjort at jeg er så glad i norrøn mytologi og sverger til åsatrua sånn på si (vil jo ikke at det skal komme menn i hvite frakker for å ta meg med til et rom med polstra vegger heller). Uansett, sangen er egentlig svensk, og ble innspilt første gang i 1945. Prøysen oversatte den til norsk og sang den inn i 1961. «Det er torvær i Valhall i natt»

«Bolla pinnsvin» er en koselig barnesang om ei pinnsvinjente, og et av de beste barndomsminnene jeg har fra tiden min i Stavanger fra 1986 til 1988. Pappa pleide å synge den og «Nøtteliten» til meg når vi kjørte til dagmammaen min, Tante Bitti. Sangen forteller om en morgen, fra Bolla står opp, og til hun endelig kommer seg på skolen, vi hører om morgenstell, skolemat og turen dit, og det hele er koselig og langsomt, litt forsiktig, sånn i motsetning til andre, kjente dyresanger av Prøysen («Nøtteliten», som er uvøren og rask» og «Helene harefrøken» som er vimsete og ubekymret). «For nå skal Bolla Pinnsvin gå til skolen»

«Å, du gode sparegrisen min (med 10-øring)» er en annen sang jeg husker godt fra barndommen, men da noe senere, og kanskje først og fremst i forbindelse med gamle opptak fra barnetimen for de minste. Sangen finnes i forskjellige versjoner. En med 1-øring, en med 2-øring, og en med 10-øring. Jeg liker tiøringen best, uvisst hvorfor, men det er den jeg har hatt best og lengst forhold til. Grunnen til de forskjellige versjonene er at inflasjonen kom etter hvert som morgenene han sang til sparegrisen sin gikk. «Å, du gode sparegrisen min / nå skal du få 10-øringen din / Bare vent en liten stund / til første verset slutter»

Spillelister

Wimp

Spotify