Orkanger

I dag melder yr.no om skyet hele dagen. Jeg vil påstå at her tar de grundig feil. Klokken syv i morges meldte de om regn og torden, og det var også like feil. De siste timene har nemlig sola skint og det har vært blå himmel, og en temperatur som føles nærmere 20 enn 18, men hva vet vel jeg, jeg er jo bare en vær-dilettant med sans for Kristen Gislefoss, Siri Margrethe Kalvig og god musikk. Men tilbake til værmeldingen. Skyet hele dagen («time vill sjåvv», sier nå jeg). 18 grader og flau vind i formiddag, svak i ettermiddag, og 19 grader i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 15 grader og vindstille natt og morgen, lettskyet og 14 på formiddagen, 17 og svak på ettermiddagen, og skyet, 21 og flau på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 16 og flau vind natt og morgen, 15 på formiddagen, torden og svak på ettermiddagen, og regn med sjanse for sol på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, lettskyet til torden, 1 grad kaldere til 4 varmere og vindstille til flau vind tirsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til lettskyet, 2 grader varmere og svak vind i dag, lettskyet til torden, 1 grad kaldere til 5 varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og 4 grader varmere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om torden til skyet i dag, lettskyet til torden, 3 grader varmere til 5 kaldere og flau vind til lett bris tirsdag, og lettskyet til torden og 2 grader kaldere til 2 varmere onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 til 2 grader kaldere i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind til vindstille tirsdag, og skyet til regn, 2 grader varmere og svak vind til vindstille onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til lettskyet og 1 grad varmere i dag, lettskyet til torden og 5 grader varmere til 2 kaldere tirsdag, og skyet til regn, 3 grader varmere og vindstille til flau vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere tirsdag, og skyet til regn og 1 grad kaldere til 1 varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 til 2 grader kaldere og vindstille til svak vind i dag, 1 grad varmere og flau til svak vind tirsdag, og 1 grad varmere og flau vind til lett bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om den flotte opplevelsen jeg var på lørdag kveld. Jeg var – som de aller fleste sannsynligvis har fått med seg – på Strandafestivalen på Orkanger. Der møtte jeg mange gamle – og nye – kjente, og hørte mye bra musikk. The Boogiemen Inc., The E, DJ Pålski og Postgirobygget (greit nok, jeg hørte Sinn også, men det var før jeg hadde kommet meg inn på området, de hørte vi helt oppi toppen av «bakkan»). Busemennene og E spilte mye bedre enn forventet, og det er rett og slett en skam at det ikke var flere folk foran scenen enn det var. Da DJ Pålski (også kjent som Pål Risbakken) entret scenen og spilte godlåter fra forrige årtusen, var kvelden sikret for min del, og jeg hadde gjerne sett ham spille gammel hiphop, rock og annet snadder hele kvelden.

Til slutt kom likevel kveldens høydepunkt. Bandet jeg hadde betalt 530 kr for å se, og som jeg hadde gledet meg på å se igjen i syv år. Postgirobygget. Og det er også de det skal handle om i dag, det måtte jo komme før eller senere, og «dagen derpå» (greit, to dager etter), er en utmerket anledning til å skrive om noen sanger jeg liker. Ikke så mange vel og merke, de har nok låter jeg liker til å fylle en uke med Vær-Sjur.

«Bohemen leve» er en skikkelig rockesang, og en sang som virkelig gjør seg på fest og alltid sørger for «allskrål». Jeg vet det godt, jeg har vært med på det rundt om i landet i flere år nå. Sangen dukket først opp på demoskiva «Vennligst lukk døren» fra 1995, og senere på debutalbumet «Melis» fra 1996. Den eksisterer i en riv, ruskende herlig liveversjon, kalt «Gamle Bohemen», som er ganske tung og seig (til PGB å være), og en perfekt låt å høre på morgenen for å våkne til litt. «Bohemen er død, bohemen leve / Bohemen er død, bohemen leve / Ja ja ja»

«Sløv uten dop» er sangen jeg lånte sitatet i ingressen fra, og en sang som lett kan beskrive mye av livet mitt. Jeg liker i alle fall å innbille meg det. Også denne dukket først opp på demoen fra 1995, før den så kom med på «Melis». Vi kan si det tok godt av da de spilte den lørdagskvelden (eller hadde det rukket å bli søndag?), og at det var høy «allskrål»-faktor også da. «For jeg er sløv uten dop / Feit uten fett / Fin uten former og smilet er svett / Jeg er støl uten liv / Mat er snop når du er / Sløv uten dop»

«En solskinnsdag» må jo selvfølgelig med. En sommersang og landeplage deluxe, men jeg liker den godt likevel, og har sunget / skrålt med siden den kom en gang på midten av nittitallet. Som de to over, dukker også denne opp på debutdemoen og -skiva. Hvor mange av oss har ikke hørt denne bli spilt (voldtatt?) av en fyr med gitar på nach, vors og generelt ellers hvor folk kommer sammen? Også denne låten er en sang jeg har prøvd å leve etter, i alle fall denne linja hver eneste solskinnsdag hvor jeg faktisk beveger meg ut; «Jeg titter på jenter jeg har solbriller på / så ingen riktig ser hvor jeg ser»

«Idyll» er sangen alle forventet å høre nede i Gammelosen lørdag, og bygget leverte, så til de grader. Jeg var på nippet til å bøffe en lighter for å holde i været, men det fikk holde med glasset og mobilen. Selvfølgelig er denne schlageren også med på de samme utgivelsene som sangene over. Og selvfølgelig er dette den av sangene deres jeg liker best. Hvor mange ganger har jeg ikke kjørt opp langsida av Vannspeilet (ta deg en bolle, C, det høres mer korrekt ut for en ung kar som meg å si og skrive Vannspeilet fremfor Gammelosen, uansett hva som er korrekt stedsnavn) og «sunget» sangen inn i hjelmen, med visiret åpent og bare kost meg. Eller gått til skolen uten å tenke over hvor jeg var og bare brutt ut i «sang» midt på fortauet. «Det var øl / berusende ord / det var sommer, det var sol / det var hjerter i brann / blikkstille vann / alt på denne jord / Og det var kjærlighet / Ja, det var kjærlighet»

«Tidløs» er dagens siste sang, og å finne på albumet med samme navn, fra 2007. Da den kom, fikk den meg til å huske på PGB, som hadde gått litt i glemmeboken, men plutselig var stemninga tilbake, og siden har jeg aldri glemt bandet jeg begynte å digge da «Melis» var å finne i platesjappene. Sangen er en hyllest til deres tidligere låter, og beviser at ja, Postgirobygget er virkelig tidløse. Jeg har gjort som i refrenget, og jeg gjør det så ofte jeg kan. «Jeg skulle sitte på en brygge og høre på bygget / Jeg skulle brøle "Bohemen leve!" / Og jeg som trodde jeg var rik / men tid ble penger»

Spillelister

Wimp

Spotify