Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 15 grader og vindstille i formiddag, og det stemmer faktisk godt. Det er også en helsikkes luftfuktighet der ute, som å vandre rundt i en tropisk asfaltregnskog. Gjennomvåt og klam lenge før jeg kom på jobb. Regn, 16 grader og svak vind i ettermiddag og i kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 14 grader og flau vind natt og morgen, 12 på formiddagen, 16 og lett bris på ettermiddagen, og 15 og svak på kvelden.

Fredag meldes det om skyet, 13 grader og vindstille natt og morgen, regn og flau vind på formiddagen, lettskyet på ettermiddagen, og 15 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om torden og regn, 1 grad varmere og flau til svak vind i dag, lettskyet til regn og 1 grad kaldere til 1 varmere torsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere fredag.

I Rindal meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere, 30 mm regn og vindstille til svak vind i dag, lettskyet til regn, 1 grad kaldere og vindstille til svak vind torsdag, og 2 grader kaldere til 2 varmere og flau til svak vind fredag.

I Rennebu meldes det om torden og regn, 2 grader varmere til 2 kaldere og flau vind i dag, lettskyet til torden og regn, 3 grader kaldere til 1 varmere og flau til svak vind torsdag, og regn og torden til lettskyet, 2 grader kaldere til 1 varmere og flau til svak vind fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og svak vind i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere torsdag, og regn til sol, 2 grader kaldere til 1 varmere og flau til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere og svak til flau vind i dag og torsdag, og regn til sol, 1 grad kaldere til 2 varmere og svak til flau vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og svak vind i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere torsdag, og regn til sol, 2 grader kaldere til 1 varmere og flau til svak vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og svak vind i dag, 1 grad varmere og flau til svak torsdag, og 1 grad varmere og flau vind fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om to hardtslående band. Et ble jeg fortalt at jeg burde skrive om under lørdagens festligheter, det andre har jeg hatt planer om å skrive om lenge. Vel, det første også, for så vidt. Jeg liker dem jo, men de har ikke vært i tankene eller spillelistene mine på lang tid. Æsene vet hvorfor.

Først ut har vi et amerikansk rap rock / alternative metal (for å bruke Wikipedias definisjoner)-band som ble stiftet i 1991 og oppløst i 2000. I 2007 ble det bekreftet at de ble gjenforent for å spille på Coachella, og siden da har de hatt flere opptredener. Bandet består av Tom Morello på gitar, Zack de la Rocha på vokal, Tim Commerford på bass, og Brad Wilk på trommer. Det handler først om Rage Against the Machine.

«Killing in the Name» er tittellåten fra debutalbumet fra 1992. Sangen er en tirade mot alt det som er galt i det amerikanske samfunnet, blant annet det at amerikanske politimenn også er / var medlem i Ku Klux Klan, noe linja «Some of those who wear forces are the same who burn crosses» reflekterer. Hvor legitim kan en maktstruktur eller religion være når folka bak er i et mørkt og herpa tankesett? Sangen er også kjent for sin eksplisitte ordbruk og sitt svært gjenkjennelige riff.

«Bulls on Parade» er å finne på andrealbumet «Evil Empire» fra 1996. Sangen tar for seg det amerikanske militæret og deres aggressive taktikker. Blant annet nevnes det hvordan våpenindustrien oppmuntrer til krig for å få militærkontrakter med linjer som «Weapons, not food, not homes, not shoes, not need, just feed the war cannibal-animal» og «What we don't know keeps the contracts alive and moving». Sangen er også kjent for Morellos gitarsolo med vinyl-scratching og Commerfords bassolo i løpet av det andre wah-wah-riffet (rett før gitarsoloen).

«Guerilla Radio» er fra tredjealbumet «The Battle of Los Angeles» fra 1999, og er også kjent for de av oss som spilte det legendariske «Tony Hawk’s Pro Skater 2» i sin tid. Sangen handler om det amerikanske presidentvalget i 2000, og spesielt hvordan media formet kampanjene til de to kandidatene, George «Dubaya» Bush og Al Gore. Linja «More for Gore or the son of a drug lord» referer til oppdagelsen at mens George Bush senior var president, forsynte CIA narkotika til indre bydeler i Mena, Arkansas, hovedsakelig rettet mot den afroamerikanske befolkningen. Sangen tar også for seg hvor verdiløs demokratiet i USA er.

Neste band ut er et amerikansk heavy / groove / glam metal-band fra Texas, som ble dannet av Abbot-brødrene «Dimebag» Darrell Lance Abbot på gitar og Vinnie Paul Abbot på trommer i 1981. Året etter ble bassist Rex Brown med i bandet, og i 1987 kom Phil Anselmo med som vokalist. Dette ble lineup-en i 16 år, før ting begynte å endres (mye på grunn av Anselmos heroinoverdose i 1996). Dagens andre band er selvfølgelig Pantera.

«Cemetery Gates» er å finne på femtealbumet «Cowboys from Hell» fra 1990 (dette albumet blir ofte sett på som det første, siden de fire forrige pleier å bli utelatt). Teksten tar for seg en avdød elskerinne, og om å dø eller å begå selvmord, for deretter å møte henne i etterlivet. Sangen var den lengste de spilte inn, på syv minutter og tre sekunder. «Believe the word / I will unlock my door / And pass the / Cemetery gates»

«Walk» er fra bandets sjette album, «Vulgar Display of Power», fra 1992. Sangen tar for seg folk som bandet mente var «posers», altså folk som lot som om de var med i heavy metal-miljøet, men egentlig ikke hadde noe særlig til overs for det, men likevel gjorde det for å være trendy. «Re! Spect! Walk!»

«Floods» synes jeg er en passende sang å avslutte dagens Vær-Sjur med, med tanke på regnværet som plutselig satte i gang her litt etter tolv. Sangen finner vi på deres åttende album, «The Great Southern Trendkill», fra 1996, og handler om en flom som ødelegger menneskeheten. «Extinguishing the sun / Wash away man / Take him with the floods»

Spillelister

Wimp

Spotify

Les også:

– Herlig vær, jeg elsker det