I løpet av årets ni første måneder har 92 trafikanter omkommet på norske veger, noe som er 34 færre enn på samme tidspunkt i fjor, viser Statens vegvesens foreløpige tall.

Så langt i 2015 har 92 mistet livet i trafikken – mot 126 i fjor, 134 i 2013 og 113 i 2012.

12 mistet livet i september-trafikken, som er en nedgang i forhold til de to foregående årene.

– Vi har rekordlave dødstall på norske veier. Dette er resultatet av en felles innsats fra mange aktører og bred og målrettet satsing over lang tid. Jeg vil takke alle som kjører pent og ansvarlig, tar hensyn og som på andre måter bidrar til at færre enn før dør i trafikken, sier Guro Ranes i Statens vegvesen i ei pressemelding.

Trafikksikkerhetsdirektøren er spent foran høsten og vinteren.

– Vi går nå inn i en krevende tid med mørke, glatte vegbaner, mye regn, frost og snø. Dette må trafikantene ta høyde for. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier hun.

Selv om færre død i trafikken, er antall omkomne på motorsykkel vært stabilt de siste årene. Så langt i 2015 har 20 omkommet på mc. 17 av disse er menn – og halvparten av de omkomne er mellom 40 og 55 år.

– Vi ser at nedgangen vi finner for andre trafikantgrupper ikke har kommet mc-førere til del, sier Ranes.

Hun er opptatt av å ha et godt samarbeid med Norsk Motorcykkel Union og felles oppfølging av tiltakene i MC-strategien.

– Vi skal gjennomføre en ny dybdeanalyse av alle dødsulykkene på mc fra 2005 og fram til i dag. Kunnskap, både om utviklingen over tid og spesielle risikofaktorer for motorsykkel, er nødvendig for å finne årsakssammenhengene og de beste tiltakene, sier Ranes.

Mens 11 mistet livet i forbindelse med sykling i 2014, er det registrert fem i år.

– Alt tyder på at flere sykler enn noensinne. Vi har fryktet at dette skulle gi seg utslag over ulykkesstatistikken. Vi er glade for at så langt viser statistikkene det motsatte, sier Ranes.