Mandag 5. oktober skal Skanska overlevere nye Børsa skole og Rossvoll flerbrukshall til Skaun kommune. To uker før den opprinnelige fristen.

– Børsa skole og Rossvoll flerbrukshall er gjennomført som et samspillsprosjekt i totalentreprise og overleveres til kommunen klart for drift uten feil, to uker før opprinnelig frist. Det må det være lov å være litt stolt av, sier Skaun kommunes prosjektleder, Ingrid Gåsvik Eklund fra HR Prosjekt, i ei pressemelding.

Før den formelle overleveringa skjer ved at ordfører Jon P. Husby formelt signerer, skal det gjennomføres en omfattende test av det tekniske anlegget – live.

Ved hjelp av røykbomber skal brannalarmen utløses, og både ordfører og andre frammøtte vil få se hvordan den teknisk avanserte bygningen reagerer.

– Når brannalarmen går, skal bygget reagere automatisk og våkne til liv. Brannskilledører lukkes for å begrense spredning av røyk og brann, men står ulåst for rømning. Alt av ventilasjon kjøres på fullt for å gi tilførsel av frisk luft, ledelys aktiveres, all solskjerming går opp, heisen stopper opp til et definert sted og heisdørene låses automatisk i åpen stilling. Det ytre skallet av bygget låses, slik at det er mulig å rømme ut – men ikke inn. Det er et system som «lukter» på lufta, og finnes det røyk i et rom, så pøses det inn frisk luft for å gi eventuelle mennesker der nok oksygen. Er det røyk i ventilasjonskanalene så er systemet så intelligent at tilførselen av luft stoppes automatisk. Spilles det høy musikk i flerbrukshallen, så vil musikken kuttes tvert for å sikre at alarmen høres, forteller ITB-ansvarlig i HR Prosjekt, Kenneth Heimdal, i pressemeldinga. Han har hatt ansvaret for samkjøringa av det tekniske anlegget.

I moderne bygg er det ikke uvanlig at det tekniske anlegget utgjør 45-50 prosent av verdien, og det er svært mange aktører som har vært inne for å få de tekniske komponentene til å fungere sammen. Heimdal påpeker i pressemeldinga at et godt teknisk samspill er spesielt viktig for sikkerheten.

Rossvoll flerbrukshall, snart klar til å tas i bruk. Foto: HR Prosjekt