Kjært barn har mange navn. Slik er det også med denne vakre fjellovergangen mellom Orkdal og Hemne. Riktig navnebruk er blitt aktualisert i forbindelse med åpning av ny E39.

I dagligtalen er kanskje Hemnekjølen og Hemnkjølen mest brukt, men etter at Statens vegvesen kalte det nylig avsluttete E39-prosjektet for Harangen – Høgkjølen, var også Høgkjølen-navnet i ferd med å snike seg inn.

Plikt

Det er imidlertid ingen tvil om hva som er det korrekte navnet. Det ble slått fast i en navnesak i 2013. Da vedtok Kartverket at Søvasskjølen er navnet på strekningen mellom Svorkbygda og grensa mot Hemne kommune.

«Navnet får vedtatt skrivemåte Søvasskjølen. Vedtaket er i samsvar med tradisjonell navnebruk, med tidligere vedtak i Orkdal kommune og med tilrådning fra Stedsnavntjenesten,» heter det i vedtaket.

I brevet til Orkdal kommune understrekes det samtidig: «Vi vil minne om de reglene stedsnavnloven har om plikt til å bruke vedtatte skrivemåter.»

Kartverket grep fatt i navnesaken etter at de fikk en henvendelse fra Orkdal historielag i 2012.

Camping og myr

I samme navnesak ble det trukket inn navn på flere myrområder, og disse fikk samtidig vedtatt sin skrivemåte.

Det kommer det blant annet fram at Høgkjølen er navnet på myrområdet mellom E39 og nordover mot Omnfjellet.

Høgkjølen, som ofte er blitt brukt som benevnelse på fjellovergangen, er dermed begrenset til et myrområde og en campingplass.