– Vi er redde for at det ikke er alle barn som blir nådd fram til, sier leder for HLF Orkdal, Elsa Slørdahl.

Tirsdag kommende uke arrangerer foreningen åpent møte på Sanitetsforeningens hus i Orkdal, der tema er «Gjøres det nok for å fange opp barn med hørselstap?». Med seg på møtet har Slørdahl fått helsesøster, skoleledelse og PP-tjenesten.

– Ungene blir hørselstestet når de blir født og når de begynner på skolen. Men det er mye som kan skje underveis. En ørebetennelse kan for eksempel gå ut over hørselen til barnet, sier Slørdahl.

Plikter å hjelpe

Målgruppen for møtet er foreldre med barn i skolen, og Slørdahl er særlig opptatt av foreldre som lurer på om barna deres har hørselstap og som har behov for å stille spørsmål.

– Skolen er pliktig til å hjelpe, for eksempel med å legge til rette med riktige hjelpemidler. Men jeg frykter at hørselsvekkelser blir oppdaget for sent, sier Slørdhal.

Økende fenomen

Selv har hun hørt dårlig hele livet. Hun skulle bli over 30 år før hun fikk hjelp i form av høreapparat.

– Det gjorde at det var forskjellige uttaletyper som jeg ikke fikk lært meg, og det var mye av det som ble sagt på skolen som jeg ikke oppfattet, sier Slørdahl.

Hun forteller at hørselssvekkelser er et økende fenomen, og er særlig opptatt av å forebygge hørselsskader hos ungdom.

– Det er mye støy, og det fører til hørselstap. Ungdommer som går på fester eller konserter uten øreplugger – da kan det skje mye skummelt. Mange får øresus, og blir det vedvarende kan det gi skader på hørselen, sier Slørdahl.

Vil inn i skolen

Med seg har hun nestleder i HLF Orkdal, Per Meås, og sekretær Eli Sæthre. De er begge det de kaller likemenn, sertifiserte hjelpere som har samme hørselsplager som de gir veiledning til. Nå oppfordrer de alle som har behov for å vite mer om hørselsplager til å komme på møtet.

– Vi søker å komme oss inn på ulike arenaer. Denne gangen er det skolen vi henvender oss til, sier Slørdahl.