Naturfotograf John Øystein Berg i Snillfjord tok en haug med bilder av det flotte skue på himmelen onsdag kveld.

– Da fikk jeg oppleve en solstorm på sitt beste. Det begynte klokka 2030 og varte cirka i én time. Himmelen lyste opp, og hvilket fargespill det ble, sier han entusiastisk.

Bildene satte han i ettertid sammen til en videosnutt du kan se her.

Fakta om solstorm:

* En solstorm er et voldsomt utbrudd i solas eller andre stjerners fotosfære.

* Når dette skjer, slippes det også ut store mengder energi.

* Stjerner opprettholdes av to krefter som konstant motvirker hverandre: tyngdekraften og fusjon. Mens tyngdekraften prøver å presse stjernen sammen, prøver fusjonskreftene å spre stjernen utover. Av og til resulterer dette i det vi kan kalle stjernens form for «vulkanutbrudd».

* En strøm av plasma fra det indre av stjernen penetrerer fotosfæren og beveger seg flere millioner kilometer før tyngdekraften begynner å virke og strålen av plasma bøyer seg i retning sola igjen.

* Utgangsområdet for en slik solstorm er ofte markert med en solflekk. Enorme magnetiske løkker fra sola, med en fart på flere millioner km/t.

* Disse løkkene utløser kraftige «flares» (eksplosjoner) der store mengder UV- og røntgenstråling sendes ut i solsystemet.

* Når UV-strålene når jorden, kan teknologi bli ødelagt og radiosamband kan påvirkes, og i verste fall falle sammen.

* 4-5 dager senere når selve gasskyen jorda, og denne gir en økning i nordlyset og kan påvirke navigasjonssystemer, kraftnettet og satellitter.

Kilde: Wikipedia

En solstorm er et voldsomt utbrudd i solas eller andre stjerners fotosfære. Foto: John Øystein Berg