Mål: Gi elevene balansert kunnskap.

– Jeg vil gi skryt til lærerne som tok initiativ til dette møtet, sier Heggem, som driver stort med laksefiske fra gården Aunan i Grindal i Rennebu.

Denne onsdagen kom 26 elever og tre lærere fra naturbruk-linja ved Frøya videregående skole til Rennebu. Dette er 2.klassinger som nå går akvakultur, og som til sommeren skal ut som lærlinger.

Faktabasert

Bakgrunnen for besøket var ifølge lærer Kåre Rømuld å gi elevene innblikk i at det er flere enn oppdrettsnæringa som lever av laks.

– Heggem har sterke meninger, men de er i motsetning til mange andre villaks-forkjempere basert på fakta. Hans innlegg var interessant og læringsutbyttet for elevene var høyt, bekrefter Rømuld, som selv har bakgrunn fra oppdrettsnæringa.

Åpent sinn

Heggem understreker at balansert kunnskap om næringa er viktig.

– Objektiv kunnskap er viktig, og ikke minst det å lytte til andre med et åpent sinn. Det er ikke en art i Norge det er forsket så mye på som villaksen. Jeg håper elevene hadde nytte av dette, og besøket deres var en skikkelig oppmuntring for meg, sier 40-åringen.

Elevene hadde forberedt en del spørsmål til «laksekongen».

– Vi brukte halvannen time på innlegg og spørsmål. Det ble et godt diskusjonsklima, sier rennbyggen.

– Ikke oppdrettsmotstander

Heggem påpeker at det er stor forskjell på oppdrettsnæringa, der ei mær inneholder 200 000 laks, og hans bedrift som årlig tar opp 150 laks fra elva Orkla.

– Det er verdiskaping på to ulike måter, sier han og legger til at han ikke er oppdrettsmotstander.

– Men det må være mulig å være kritisk. Lakseoppdrett er viktig som næring for Norge, men det kan ikke foregå på en måte som ødelegger villaksstammen, understreker Heggem.

– Hva tror du elevene fikk med seg etter besøket hos deg?

– Ny kunnskap og noen aha-opplevelser, svarer han.

Velkommen tilbake

– Er elever fra Frøya velkommen senere?

– Ja, de er velkommen tilbake neste år, sier han.

Frøya-lærer Rømuld sier følgende om å holde kontakt med Heggem: – Dette vil bli videreført, i aller høyeste grad. Og neste gang kan det være aktuelt å komme når laksefisket pågår, det vil si ved skolestart i august.

Frøya videregående skole har tilbud innen naturbruk. Naturbruksutdanninga er for de som satser på et framtidig yrke innen blant annet akvakultur, fiskeri, naturbasert turisme, landbruk, skogbruk, gartnerfaget og reindrift.