Flertallsgruppa i Skaun vil videreføre fri halleie i Rossvollhallen og Skaunhallen, men kun for barn opp til 16 år. Også anleggene skal vurderes for ordningen.

Da nye Rossvoll flerbrukshall ble åpnet mandag denne uka kunne kulturkonsulent Steinar Haugen samtidig slippe gladnyheten til brukerne om at kommunen ikke vil kreve inn leie for bruk av hallen ut 2015. Det samme gjelder for Skaunhallen.

I formannskapet torsdag kom det fram at politikerne vil at ordningen med fri halleie skal fortsette, men ikke for alle. Det var Senterpartiets Mildrid Gimseng som var først ut til å ta ordet da saken kom opp til behandling.

– Flertallsgruppa (Sp, Ap og SV, journ. anm.) ønsker gratis halleie opp til 16 år, sa Gimseng og viste samtidig til at hallidrettene nå får mye gratis.

– Så har vi de som driver og kjører skiløyper og andre idretter, som ikke får denne fordelen, sa Gimseng.

Feil med gratis

Forslaget fikk støtte hos Høyres Erik Fenstad, som var opptatt av å unngå at «alt» blir gratis.

–Jeg er enig i at det må koste noe for den aldersgruppen utenom. Vi må ikke starte et løp for å være snille. Å sende et signal om at ting skal være gratis blir helt feil, sa Fenstad, som også støttet flertallsgruppas ønske om en utredning av ordningen.

Det er reglene rundt momskompensasjon som gjør det ekstra aktuelt å innføre fri halleie i Rossvollhallen, og dermed også i Skaunhallen. Av saksutredningen går det fram at det skal lite leieinntekter til før kommunen risikerer avkorting av momskompensasjon, nærmere bestemt 1 time betalt utleietid i døgnet.

Utreder anleggene også

– Det er snakk om veldig lite, fem prosent, det er nærmest symbolsk, sier rådmann Jan-Yngvar Kiel.

Han vil ikke spekulere i hvilke utslag ønsket om fri halleie kun for de under 16 år vil slå ut i forhold til momskompensasjon.

– Det vil jeg ikke spekulere i, det må utredningen vise, sier Kiel.

I vedtaket får rådmannen ordre om å utrede kostnadene ved en slik ordning før endelig vedtak i kommunestyret. Politikerne ønsket å ta med kommunale anlegg i utredningen.

– Jeg oppfattet det slik at man ønsket å se på det vi har av kommunale anlegg, slik at politikerne kan se på hvordan prioriteringen skal være, sier Kiel.

Samtidig vedtok formannskapet avvikling av Skaunhallen SA og overføring av driften til kommunal drift. Endelig vedtak om halleie og avvikling av Skaun-hallen gjøres i kommunestyrets budsjettmøte 10. desember.