Pling, pling, sier det når man går inn døra på Prikken i Orkdalsveien. Med ett er hun på plass, Dagrun Meland. Smilende og elegant som alltid. Kledd i rød kjole og matchende leppestift. Ingenting er overlatt tilfeldighetene.

Før i tiden ble ofte butikker assosiert med eieren. Mange valgte å ha etternavnet sitt i butikknavnet, og skiftet ikke alltid navn selv om eieren forsvant. Sånn er det ikke lenger. Meland er både eier og daglig leder i sin butikk. Selv om hun og butikken ikke har samme navn, er det ingen tvil om at Prikken og Dagrun Meland for kundene er to sider av samme sak.

Gardiner

Fra starten i 1985 holdt butikken til på OTI-Sentret, og var en spesialforretning for gardiner. På den tida var det fortsatt vanlig at gardiner ble sydd etter mål.

– Etter hvert kom kjedekonseptene sterkere inn i bildet. Ferdigsydde gardiner tok over mye av markedet, forteller Meland. Jeg så ganske raskt at skulle butikken overleve, måtte jeg gjøre noen grep. Med åpningstidene på et kjøpesenter, husleie og økte personalkostnader ville ikke Prikken ha lang tid foran seg.

I 1997 valgte hun å flytte butikken til Orkdalsveien 66, der Orkdal kunstforening har utstillingslokaler i dag. I tillegg til gardiner valgte Meland nå å satse på gaveartikler.

Orkdalsveien

- Det gjelder å følge med i timen og få med seg hvordan markedet utvikler seg. Ting endrer seg raskt. Henger man ikke med, havner man fort i bakleksa. I Orkdalsveien kunne hun ha åpningstider som lot seg kombinere med et familieliv, noe som alltid har vært viktig for Meland. I 2001 ble det flytting igjen, ikke så langt denne gangen heller. Lokalene tvers over gata var ledige, og nå dukket muligheten opp til å gjøre nok en endring i varesortimentet.

Godt omdømme

- Ut med gaver og inn med klær, forteller hun. De nye butikklokalene var atskillig større og ga mulighet for å eksponere dameklær på en god måte. Klær for den voksne, klesbevisste kvinne var noe hun alltid hadde drømt om å tilby. Det viste seg å være et godt valg og butikken fikk fort et godt omdømme. Kundene strømmet på fra hele regionen, også fra Trondheim. Klesmerkene og den gode servicen ble etter hvert et begrep for mange. For fire år siden ble gardinproduksjonen avsluttet for godt. Sammen med Anne Karin Ebbesen og Ingrid Almli sørger hun nå for at kundene får en hyggelig kleshandel i Orkanger sentrum.

To år igjen

Hun liker å bestemme selv, Dagrun Meland. Det gjelder ikke bare åpningstidene. Butikken fører bare klesmerker hun selv liker.

– Sånn må det være, sier hun. Jeg kan ikke selge klær til folk hvis jeg ikke liker dem selv. Kundene skal bli fornøyd, og jeg skal treffe dem igjen mange ganger. Meland har bestemt seg for å holde på i to år til. Da er hun pensjonist, og vil benytte tiden til andre gjøremål.

– Jeg håper selvsagt at noen vil overta butikken den dagen jeg gir meg. Det bør være plass for nisjebutikker som ikke ligger i kjøpesentrene. Mange av kundene mine gir uttrykk for at de setter pris på å ha gode alternativer til alle kjedebutikkene. For den rette driver er det absolutt mulig å drive i Orkdalsveien, sier hun, selv om handlegata på Orkanger ikke har den posisjonen den en gang hadde.