Lørdag 28. november åpner Ane Haugen Wexelsen «urtekakesmakebakeriet» og verdens minste julebutikk i kjelleren i huset sitt i Hauaveien 17 på Løkken med ordfører Are Hilstad til å klippe snora.

Kjernen

– Dette er ikke svære greiene. Det er lite og uhøytidelig. Det behøver ikke være stort for at det skal bety noe, sier Wexelsen.

For henne handler det om å gjøre noe ut av det en har. Selv har hun ryddet kjelleren i huset sitt hvor hun har planlagt å ha et lite produksjonslokale og også en liten butikk blant annet ved juletider.

Verdens minste

– I fjor arrangerte jeg verdens minste julemarked. Jeg la lista så lavt at ingen hadde noen forventninger. Det var verdens minste lokale, verdens minste vareutvalg, verdens minste omsetning og verdens minst besøkte, ler hun og medgir at hun mislyktes både når det gjaldt omsetning og besøk.

Det kom mye folk og folk handlet.

– Det artigste av alt var at naboene kom, og de sa at det var trivelig. Det viser at de bryr seg om meg, og da blir det ikke så skummelt å gjøre andre småting heller, sier Wexelsen som mener det skal lite til for å få noe gjort.

Ser ikke problema

Ikke tror hun det kommer så mye folk på lørdag heller.

– Men hva om det skulle komme mye folk? Hvor gjør du av dem i verdens minste butikk?

– Jeg tar ikke problema før de dukker opp. Jeg har ikke parkeringsplass, men skulle det komme mye folk, så får vi hefte dem på veien, sier hun og anbefaler folk å parkere ved Meldal videregående skole for så å gå veien opp til Hauaveien 17.

Bedre enn ingenting

I verdens minste butikk er det litt te, oljer, litt strikka luer og votter, bøker som svigermora hennes har skrevet («Adventsbok om adventsspøkelset» av Vera Wexelsen,), og andre små, hyggelige juleting.

– Vi har ikke rukket å produsere så mye i år, ettersom vi har drevet og bygget. Vi åpner butikken for at folk skal få komme og se. Alt behøver ikke være så perfekt, sier hun og vil med dette vise at alle kan få til noe, og ting behøver ikke være så stort og perfekt.

– Litt er bedre enn ingenting. Det gjelder å ta i bruk det en har, der en er, slår hun fast.

Juleshopping

Verdens minste julebutikk som holder til på Løkken, har også åpent lørdag 5. desember og kanskje noen dager til. Det får tida vise.

– Lørdag 5. desember kommer noen damer fra Trondheim. De skal på juleshopping, ler hun.

Les mer i ST på papir torsdag 26. november.