Det er skogeier og lokal «Lensa-pådriver» Øyvind Engvik i Hemne som kommer med denne oppfordringen til skogeiere i Hemne, Snillfjord og Agdenes. Disse tre kommunene har gått sammen med Hitra, Aure og Halsa om et felles prosjekt for å få laget nye skogbruksplaner som skal tilfredsstille nye krav fra myndighetene.

– Det er regjeringen som har pålagt alle skogeiere å miljøregistrere og sertifisere skogen. Dette skal gjøres innen 1. januar. Gjør vi ikke dette får vi ikke lov til å selge tømmeret, sier Engvik.

Det skal være nok å inngå avtale med utførende firma innen nyttår, og i samarbeidet mellom de seks kommunene er det Hedmarksfirmaet Foran som har fått jobben med å utarbeide planene.

– Det som er om å gjøre for skogeiere nå er at de bestiller denne planen. Dette er en plan som blir oppgradert ettersom skogen vokser og ettersom det blir hugget tømmer. Det er et verdipapir for skogen for hver enkelt skogbruker, sier Engvik.

For å være med i prosjektet må skogeierne ut med mellom 20 og 22 kroner per dekar produktivt areal. Samtidig er staten med og betaler 50 prosent av kostnadene i prosjektet.

– Det går an å ta en registrering i etterkant, men da må man koste alt selv og leie inn et eget selskap til å gjøre jobben. Det vil bli mye dyrere enn å være med nå når vi er seks kommuner som tar all skogen under ett. Jeg oppfordrer derfor alle skogeiere til å melde seg på, for eksempel ved å ta kontakt med kommunens skogbruksleder, sier Engvik.