Orkla Fellesforvaltning var nylig ute på sin årlige gytegropstelling for laksen i Orkla.

Tellingen foregår fra helikopter for å øke nøyaktigheten slik at man kan gi et bedre estimat for neste års produksjon av villaks.

På utvalgte referansestrekninger mellom Berkåk og Orkdal, telles det hvert år for å gi et godt sammenligningsgrunnlag og gode tidsserier. Mot en ellers mørk elvebunn er det lett å se gytegropene fra lufta.

Kun et overslag

Etter at hunnlaksen har gravd og vendt grusen for å dekke til eggene, lyser gytegropene opp som lysegrå felter på en ellers mørk bunnen. Ettersom dette er tellinger på referansestrekninger, er det viktig å understreke at antallet gytegroper kan gi et overslag i gyteaktiviteten og ikke noe eksakt tall.

– Det har vært bra med gyting i øvre deler av Orkla i år, men en liten nedgang i totalt antall gytegroper fra i fjor, forklarer Rune Krogdahl etter årets helikoptertelling.

Storlaksen

– I fjor var det et stort innslag av smålaks som sto for gytinga. I år derimot er det storlaksen som har gytt. Det kan vi se av størrelsen på gytegropene, legger han til.

Selv om det har blitt en nedgang i antall gytegroper, konkluderer lederen for Orkla fellesforvaltning at det har vært en god reproduktiv sesong for laksen.

– Det er de største individene som har reprodusert. Stor hunnlaks gir flere egg per gytegrop og sterkere yngel enn mindre gytefisk. Årets telling støtter derfor de positive trendene etter fredningen av hunnlaks og høy andel gjenutsetting, sier Krogdahl.

Død laks

Det ble ikke bare observert laks på helikopterturen. Flere havørner hadde trukket innover vassdraget for å få seg et herremåltid på død gytelaks, i tillegg til en stor død hjort som lå i elvebredden.

Død laks er derimot et godt tegn, noe som viser at det har vært harde kamper om gyteplassene. Det sikrer at de sterkeste individene vinner og får reprodusere, noe som igjen gir sterkt avkom.