27. januar vedtok kommunestyret i Orkdal at Thamspaviljongen skal plasseres på Bårdshaug et eller annet sted.

THAMSPAVILJONGEN SKAL STÅ PÅ BÅRDSHAUG

«Prosjekt Heimatt», som ildsjelen bak prosjektet kaller seg, har som mål at Thamspaviljongen skal være gjenreist i mai 2017.

– ORKDAL BLIR NORGES SVAR PÅ LAS VEGAS

Disse bildene gir et lite innblikk i hva som venter folket når bygget reises.

VAR IKKE LIKE ENIGE SOM VEDTAKET SIER

Her er historien bak Thamspaviljongen :

* I november 1892 fikk M. Thams & Co bestilling av den norske stat. Norges paviljong til verdensutstillinga i Chicago i 1893 skulle produseres ved Strandheim Brug på Orkanger, den første ferdighusfabrikken i Norge.

* Paviljongbygningen skulle utformes som en stavkirke for å vise det ypperste av norsk kunsthåndverk. Dette er den første stavkirkekopi som ble bygget i nyere tid. Den ble tegnet av arkitekt Waldemar Hansteen.

* Bygget er demonterbart og er blitt flyttet to ganger i USA. Siden 1935 har den stått som hovedattraksjon i innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin.

* 10. november i 2014 ble Prosjekt «Heimatt» etablert for å redde stavkirkekopien fra forfall og gjenreise den på Orkanger. Little Norway hadde vært nedlagt i to år. Bygningen er den eneste fra Chicago-utstillinga som blir bevart i sin opprinnelige form.

* The Norway building/pavilion som den het i USA, ble demontert av norske dugnadsfolk og kom hjem til Orkanger havn i november 2015.

* Den har gjennom sin 122 år lange «reise» i USA markedsført Norge for 2 mill. amerikanere. På Orkanger skal den bli en turistmagnet.

* Hjemføringen ble mulig ved at Orkdal kommune investerte 2 mill. i prosjektet. Prosjekt «Heimatt» har fått ytterligere 1,2 mill. fra private og næringsliv, det gjenstår 1,8 mill. for fullfinansiering.

* Det er Orkdal kommune som skal bidra med tomt for bygningen. Tomtevalget avgjøres endelig i kommunestyremøtet 27. januar.

* Prosjekt Heimatt har som mål at Thamspaviljongen skal være gjenreist i mai 2017.