Holgers minneløp har stått på programmet i mange år når Hemne travlag har invitert til vinterkjøring i Orkdal tråvpark. Løpet er også gjerne hovedattraksjonen, da det er et løp for de hurtigste kaldblodshestene. Årets utgave teller ni hester, deriblant gode hester som Lauvås Dina, Durgloma og Villspik.

Fra Holla

Men hvem var denne Holger som Hemne travlag har æret i så mange år. Spørsmålet går til Jens Olav Totland, leder i Hemne travlag.

– Holger var en kaldblodshingst fra Holla, som var eid av Olaf Holden. Hesten ble født i 1927, men ble aldri noen storkanon i løpsbanen. Hesten ble kåret som avlshingst etter at Holden solgte ham, men han ble heller ingen stor avlshingst. Han ble imidlertid far til én hingst som har fått stor betydning for kaldblodsavlen – nemlig Molyn. Molyn ble både god som traver og som avlshingst. Hvis man går etter i stambøkene til dagens kaldblodsgenerasjon, finner man igjen Molyn i svært mange. Man kan si at Holger ikke gjorde så mye ut av seg mens han levde, men har satt solide spor etter seg etter sin død, forteller Totland.

Spennende treåringer

Hemne travlag har samlet sju ponnier og 38 hester fordelt på til sammen 9 løp, deriblant to ponniløp og ett monteløp.

Størst spenning vil det nok være knyttet til treårsløpet for kaldblodshester. Løpet teller ikke mer enn tre hester, men til gjengjeld er det tre meget spennende hester som stiller til start. BB Viking imponerte voldsomt i debuten sist, med seier på meget raske 1.32,8 – den raskeste tida noensinne av en treåring på isbane i Orkdal tråvpark. Imponerte gjorde også Viggja-traveren Bernard, som ble sterk toer på god tid og ikke minst med imponerende stil. Nå får duoen selskap av en annen viggjatraver, nemlig Viggjerva, så her ligger det i alle fall an til kvalitet.