Ikke alle er klar over at kjøkkenventilatoren må rengjøres regelmessig for å hindre at det samler seg for mye fett og smuss der.

– Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere enn før. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da isteden legger seg rundt i huset. Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt. Man vil måtte vaske unødvendig mye andre plasser på kjøkkenet, sier salgsdirektør Fredrik Tønnesen i Elkjøp i ei pressemelding.

Én av fire har ikke rengjort kjøkkenviften sin i løpet av de siste 12 månedene, viser en spørreundersøkelse YouGov har utført for Elkjøp. Fem prosent svarer at de aldri rengjør kjøkkenventilatoren.

– Hvor ofte ventilatoren skal rengjøres avhenger av bruken, men en tommelfingerregel er at man i alle fall bør rengjøre den hvert halvår, og gjerne oftere. Samtidig bør man rengjøre eller bytte filteret dersom det begynner å bli gammelt og vanskelig å få helt rent, sier Tønnesen.

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann. Komfyrbranner er den største enkeltårsaken til brann i private boliger, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Slik rengjør du kjøkkenvifta:

* For å fjerne fettet på filteret, bør du bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.

* Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt.

* Legg filteret i og la det stå over natten.

* Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig.

* Når filteret virker relativt rent, kan de fleste fettfiltre vaskes i oppvaskmaskin. Kjør filteret alene i maskinen, slik at det ikke setter seg fett på annet som vaskes samtidig.