Dette er femte gangen at realfagselever fra Orkdal vidaregåande skole drar til Andøya Space Center, og i år var det lærer Hanne Mehli som var med dem.

Fysikk i fokus

– I og med at det er 22 fysikkelever på tredjetrinnet, måtte vi dele oss i to grupper. Den første gruppa reiste i uke fire mens den andre gruppa dro uka etter, forteller Mehli.

Fysikkelevene dro til Andøya Space Centre for å delta på fysikkcamp i regi av prosjektet Fysikken i fokus. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Narom (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Oppholdet varte fra søndag til onsdag ettermiddag.

Satellitter og

magnetfelt

På programmet sto forelesninger, regneaktiviteter og laboratorieaktiviteter om mekanikk og raketteknikk, satellitter og satellittbevegelser, magnetfelt og nordlys.

– Elevene bygde og skjøt opp papirraketter og modellraketter med faststoff-motorer, de hadde magnetfeltlaboratorium der de regnet på jordas magnetfelt og elektriske strømmer i atmosfæren, og de fikk være med på en «ordentlig» romferd. Det siste både som romskipmannskap i romskipet Aurora og som forskere og bakkemannskap på Science Centre.

Ut i virkeligheten

Noe av formålet med romfartscampen, er at elevene skal få møte elever fra andre steder i landet. Den første Follo-gruppa var derfor sammen med elever fra Aust-Lofoten videregående skole mens den andre gruppa campet sammen med elever fra Senja videregående skole.

– Det er to ting som er veldig viktig ved oppholdet på Andøya. Det ene er det sosiale aspektet, og det andre er at elevene får se hvordan fysikkfaget kan brukes i praksis. Fysikken blir enda mer interessant når den flyttes ut i den virkelige verden, sier Mehli.