Lørdag 13. februar står Barnekreftforeningen Trøndelag på stand på Amfi Orkanger for å markere Verdens barnekreftdag som er 15. februar.

Nina Pettersen fra Børsa som sitter i styret i Barnekreftforeningen, ser fram til å stå på stand på Orkanger på vegne av dem som rammes av barnekreft. Det gjelder både barna og familien rundt de ungene som får kreft.

Ifølge Pettersen får cirka én prosent av alle barn i Norge kreft. Den hyppigste kreftformen blant barn er leukemi og hjernesvulst.

Nina Pettersens datter, Nora, fikk kreft i 2012, bare 14 måneder gammel.

– Nora fikk leverkreft med spredning til lungene. Blant barn er det ett tilfelle annethvert år av denne krefttypen, forteller hun.

Nora responderte svært godt på cellegiftbehandlinga. I dag er hun fem år, frisk og rask og skolestarter til høsten.

Pettersen påpeker at fire av fem barn overlever kreft.

Ettersom skolestarterne i Orkdal ga overskuddet av vårens konsert til Barnekreftforeninga, ønsker nå foreninga å se til Orkdal.

– Vi vil informere om det vi driver med da det kanskje ikke er alle som kjenner oss, sier Pettersen som har erfart at det er svært greit å ha en slik forening å støtte seg til.

Lørdag 13. februar er det ellers mange som bidrar for barnekreftforeninga. Lokalt gir Orkdal grill og pizza overskuddet av omsetninga denne dagen til foreninga. Over hele landet tilbys det tatovering for 500 kroner som går til barnekreftsaken.

– Det betyr at de tatoverer gratis denne dagen. Jeg har selv benyttet meg av et slikt tilbud, sier Pettersen.

Børsværingen påpeker hvor viktig det er å skaffe midler til forskning på barnekreft som også er fokusområde i 2016.

– Norge ligger langt tilbake på dette området i forhold til Sverige, Danmark og Finland, sier hun.

Lokalt jobber barnekreftforeninga mot familier og sykehus med hovedfokus på barnet og familien.

–Vi gir opplevelser, turer, arrangerer konserter og julelunsj, ferier med mening; blant annet ved Peder Morset folkehøyskole i Selbu. De trenger avbrekk i hverdagen. Vi er en likemannsforening som tilbyr samtaler for dem som vil ha det, sier Pettersen som etterlyser større fokus på senskader.

Barn som får kreft og blir behandlet med cellegift i ung alder, får naturlig nok senskader.