I pausen under UKM-forestillinga torsdag kveld ble hedersprisen «Årets navn 2015» i Agdenes delt ut. Utdeler var ordfører Oddvar Indergård.

«Årets navn» er en anerkjennelse for ekstraordinær innsats for, eller innen Agdenes kommune. Prisen tildeles personer og bedrifter, foreninger og organisasjoner, eller institusjoner som er gode eksempler og positive ambassadører relatert til:

* Næringsutvikling

*Samfunnsutvikling

* Kultur- og frivillig arbeid

* Miljøarbeid og omdømmebygging

Agdenes kommunestyre har vedtatt at hedersprisen «Årets navn 2015», skal gå til Rolf Martin Meland.

– Han får prisen for det viktige og uegennyttige arbeidet han har gjort for kulturlivet i Agdenes, og for hans evne til å formidle og gjøre lokal kultur interessant for både barn, unge og voksne, sa Indergård.

Prisvinneren har bygd opp Ligård ski- og veteranmaskiner til å bli et unikt museum, der de fleste gjenstandene er samlet fra Agdenes kommune.

– Det er en stor ære å få en slik pris. Det var uventet, men desto artigere. Det er en pris jeg setter veldig høyt, sa Meland, som samtidig fikk overrakt 10 000 kroner, blomster og et maleri av den lokale kunstneren Sissel G. Meland.

Ligård ski- og veteranmaskiner startet i 1990, med noen traktorer, stasjonærmotorer og motorsager. Etter hvert ble samlingen utvidet til å omfatte mange slags landbruksmaskiner.

Han har også restaurert mastua, og har fått en enestående samling av gammelt husgeråd.

– Meland har en filosofi som går ut på at det er ikke nok bare å se disse maskinene og redskapene på en utstilling. Det er minst like viktig å kjenne bruken av dem. Han har derfor arrangert demonstrasjonsdager, der interesserte har fått følge gamle landbrukstradisjoner på nært hold, sa ordføreren foran et nesten fullsatt samfunnshus i Lensvik.

Prisvinneren har fått visualisert gamle arbeidsmetoder gjennom flere filmprosjekt. Det er til nå laget fem filmer, der temaene er separering og kjerning av melk, risskjæring, kornskjæring, stauring og tresking, takdekking med trespon og torvtaking.

På museet finnes det en unik skisamling. Målet var å samle skiene til de aktive løperne fra kommunen gjennom tidene. Harald Grønningen er selvfølgelig sentral her, med utstilling av både ski, skisko og bilder.

Den gamle statuen av skikongen finner vi også på Ligård.

De siste prosjektene er en symaskinsamling, og en rekonstruksjon av de gamle orgelpipene fra Lensvik kirke.

– Rolf Martin er en flott ambassadør for vår kommune, og de har bidratt sterkt til å sette Agdenes på kartet. Det fortjener han honnør for, fastslo Indergård.