Kommunen søker om dispensasjon fra kravet om at bygget skal ligge langs byggelinjen mot veien, etablering av egen parkering på bakkenivå samt endret plassering av regulert vei forbi eiendommen.

I saksfremlegget beskrives hensikten med kravet om at bygg skal ligge i byggelinjen med at dette er et typisk grep i bystrøk som sikrer at man får definerte gaterom som bidrar til en mer bymessig opplevelse av gateløpet. I kommunens reguleringsbestemmelser for området heter det at «Ny bebyggelse skal plasseres i byggelinje der det er angitt på plankartet. Balkonger og karnapper tillates ikke utkraget over byggegrense.»

Utearealer mot vest

Det nye bygget er imidlertid tegnet slik at kun den ene fløyen blir liggende i byggelinjen. Mellom fløyene skal det settes opp et støyskjermingsgjerde i glass langs byggelinjen. Søker – som i dette tilfellet altså er kommunen selv - skriver at bygget er lagt slik for å få til gode utearealer mot vest og at man derfor har valgt dette på tross av byggelinjen. Det poengteres videre at støyskjermingen styrker tilknytningen til byggelinjen, og at reguleringsplanens intensjon om en strammere og bymessig bebyggelse langs vegen dermed oppfylles.

Det poengteres videre at «erfaringsmessig er det ønskelig for beboerne i helse- og mestringsboliger og liknende at uterom er vendt mot områder hvor det skjer noe og er aktivitet – i dette tilfellet gata. Når støyskjermen sikrer tilfredsstillende uteopphold er det positivt at uterommet legges hit».

Støyskjerm

Rådmann Jan-Yngvar Kiel anbefaler dermed at kommunen får dispensasjon fra kravet i reguleringsplanen, og skriver i sin innstilling at «til tross for delvise avvik fra byggelinjen mener vi derfor at hensynet bak byggelinjen ikke blir vesentlig tilsidesatt fordi støyskjermen er en adekvat kompensasjon. Videre synes det som en klar fordel ut fra byggets totale orientering og funksjon at det legges på en slik måte.

Kommunen søker videre om å få etablere parkeringsplasser på bakkenivå. I reguleringsplanen heter det at «for alle utbyggingsprosjekter innenfor område SII skal parkering foregå i eget bygg på egen tomt og/eller i parkeringsanlegg på tomt 41».

Vil ha delegert myndighet

Det skal være byggets geometri samt grunnforhold som gjør at utbygger må plassere fem p-plasser på bakkenivå.

«Det vil etter rådmannens vurdering være uheldig å investere i helse- og mestringsboliger som senere viser seg å ha for lite eller dårlige parkeringsløsninger for beboerne», skriver Kiel.

Den tredje dispensasjonen gjelder endret plassering av regulert vei forbi eiendommen. Her anbefaler rådmannen at det ikke gis dispensasjon, på grunn av for bratt stigning, men han ber samtidig om at politikerne delegerer ham myndigheten til å behandle dispensasjonsspørsmålet for veitraséen. «Dette for å spare tid når et tilfredsstillende forslag er prosjektert», skriver Kiel.

Saken skal behandles i Plan- og miljøutvalget tirsdag 16. februar.