I sommer vil det bli god kapasitet på Thamshavnbanen, og nå er restaurantvognen også klar.

1. juni går det første passasjertoget fra Løkken stasjon. Frem til 21. juni vil det være kjøring med grupper og charter tog. Deretter starter rutekjøring hver lørdag og søndag frem til 21. august.

– Vi kommer også til å kjøre i mai, men da er det helst opplæring og vedlikeholdskjøring, sier John Arnt Holmen, trafikkleder på Thamshavnbanen.

Oppgradert

Denne sesongen vil det være to lokomotiv tilgjengelig for kjøring. Lok 2 fra 1908, som er verdens eldste vekselstrømlokomotiv, og lok 5 fra 1950, som kanskje er det mest kjente og brukte på Thamshavnbanen.

– Lok 5 har gått i mangfoldige år, men ikke den siste tiden. Nå er det pusset opp og oppgradert, sier Holmen.

Kapasiteten på toget er større enn i fjor, da en del uforutsette hendelser førte til at det stort sett ble kjørt med bare én passasjervogn.

– I år blir det stort sett tre personvogner pluss restaurantvogn. Det blir også mulighet for å kjøre kongevogn også, om man bestiller det. Den er litt dyrere i pris og har færre seter.

Planlegger åpning

Hver personvogn har cirka 40 plasser. Maks kapasitet på toget er 132 personer. Togets tider blir satt opp i forhold til museets og gammelgruvens åpningstid.

Thamshavnbanens venner planlegger å lage litt ståhei rundt åpningsturen for sommeren.

– Når første toget går, da håper vi å være linet opp på Løkken stasjon med skolekorps og tidsbilder, sier Inge Helgeton.

Han er, i tillegg til å være leder for venneforeningen, også involvert i Bergmannsteateret.

– Bergmannsteateret skal ha en oppsetting i august som tar for seg 1920-tallet. Kanskje vi får brukt en del av aktørene og kostymene derfra, og for eksempel kjøre hest og kjerre. Dette er ikke helt klart enda, men vi jobber med å få til et opplegg, sier Helgeton.