Det ble en svært spesiell biltur for Lorents Ness sist søndag. Næss, som opprinnelig kommer fra Kyrksæterøra, var på tur hjem fra hytta i Gjevika til Klæbu da han fikk se en flott fugl i veikanten.

HER ANGRIPER TIUREN...

– Klokka var akkurat passert ni på morgenen da jeg så en tiur sittende på rekkverket ved veien. Jeg regnet med at dette var en kar som hadde vært oppe hele natta for å slåss med likesinnede, forteller Næss som selv er godt over snittet interessert i ornitologi.

Oppvarming til «hønvekka»

– Det er ennå litt for tidlig for røyene med tanke på paringsleiken. Det er siste uka i april som kalles «hønvekka». Da er det tid for paring.

Næss har flere ganger vært ute i skogen for å se på tiurleiken, men denne gangen var det omvendt; det var tiuren som kom til ham.

– Det var sannsynligvis en spillplass i nærheten, og dette var en tiur som ikke hadde fått ut all frustrasjon og maskulinitet i løpet av natta og morgenkvisten. Om det var bilen eller meg som trigget hans pågangsmot, er jeg usikker på, men han kom fort imot meg da jeg stoppet bilen, beretter hemnværingen.

Nærgående

Han valgte å bli i bilen for å unngå fysisk konfrontasjon med den store fuglen. For den paringsivrige tiuren var nemlig svært nærgående. Han hoppet opp på bilen og kikka aggressivt inn på karen som satt ved rattet. Etter å ha tatt noen bilder og en videosnutt, bestemte Næss seg for å kjøre videre.

Men tiuren hadde ikke tenkt å gi seg så lett, og hoppet opp på taket.

– Den ble med meg, sittende oppe på taket i om lag 100 meter, før jeg på nytt så den i speilet – like stolt og i spillpositur i veikanten. Det var en slik opplevelse jeg alltid har håpet på, men som jeg aldri har fått oppleve.