HEMNE: I dag er det folkeavstemning i Hemne om kommunereformen. Samme dag holder også Halsa og Aure – to av de tre andre kommunene Hemne har undertegnet intensjonsavtale med – folkeavstemninger. I Snillfjord er status at samtlige intensjonsavtaler er sendt ut på høring. Deretter blir det gjennomført en innbyggerundersøkelse.

Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem utelukker ikke at Hemne til slutt kan bli stående alene. Se mer hva han mener om valget og konsekvensene på valgdagen i videoen.

Flere valg

Hemne har altså skrevet intensjonsavtale med Snillfjord, Halsa og Aure.

I Snillfjord tyder mye på at det blåser en «orkdalsvind» der Orkdal, Meldal, Agdenes og Rindal er de øvrige partnerne. Skaun er foreløpig uavklart, men de ønsker seg inn i avtalen.

Aures ordfører Ingunn Golmen har tidligere uttalt i ST at det pr i dag er flertall for å stå alene, så fremt det ikke kommer tydelige signaler fra innbyggerne om noe annet. Her har innbyggerne i tillegg til Hemne-alternativet også en storkommunekoalisjon med Kristiansund å velge i.

Involverer Rindal

I Halsa er det også flere muligheter. De har i tillegg til avtalen med Hemne, Aure og Snillfjord, intensjonsavtale Surnadal og Rindal, og Kristiansund-alternativet.

Dersom Halsa ikke velger Surnadal/Rindal, faller dette. Det er nemlig en del av avtalen at dersom én av disse tre trekker seg ut, faller hele samarbeidet. Det er også en betingelse for dette at de blir tilhørende Sør-Trøndelag.

Alene?

Et scenario der Halsa går mot Kristiansund, vil ta Halsa vekk fra Hemne-alternativet. Dermed kan – dersom Aures flertall står seg og Snillfjord velger orkdalsalternativet – Hemne blir stående alene, uavhengig av hva folket sier gjennom sine stemmesedler i dag.