HEMNE: – Innbyggerne i Hemne har gitt oss politikerne ei grei melding, sier ordfører Odd Jarle Svanem.

Det er dagen derpå, etter at 84,9 prosent av de som stemte sa ja til en sammenslåing med Snillfjord, Aure og Halsa. Med en valgdeltakelse på 29,1 prosent – under en tredjedel av de stemmeberettigede – føler Svanem også at han ikke trenger å ta hensyn til de resterende to tredjedelene som ikke stemte. Fordi de hadde sjansen.

En bit av Snillfjord?

Innbyggerne i Hemne sa altså ja til Snillfjord, Aure og Halsa. Resultatene fra folkeavstemningene i Aure, viser imidlertid at de helt klart ønsker å stå alene, noe som også er i tråd med det politiske flertallet.

I Halsa er det flertall for å gå i retning Hemne, men ikke så tydelig som i nei-svaret innbyggerne i Aure. Når det gjelder Snillfjord, kan Hemne «i beste fall» håpe på Vennastranda. 351 ønsket alternativet med Hemne, Aure og Snillfjord, 209 ønsket Halsa som egen kommune. 141 gikk for alternativet mot Rindal og Surnadal, mens bare 68 ønsket seg en storkommune med Kristiansund.

– Hypotetisk

– Ville innbyggerne i Hemne ha sagt et så tydelig ja om de ble spurt om å slå seg sammen med bare Halsa, Svanem?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Det var også et utfall vi har sett for oss. Det blir nå opp til kommunestyret å vurdere dette. Men jeg innrømmer at det ville vært bedre jo flere vi var.

Beholder pengene

– Hvor mye svekket er firekommunealternativet nå?

– Det hadde vært bedre om Aure ble med, men jeg synes det er greit nok.

– Hvor robust blir enheten Hemne og Halsa – om det blir endelig utfall?

– Hemne og Halsa er bedre enn Hemne alene. Vi må klare det. Det viktige poenget er at vi vil opprettholde inntektssystemet ved å slå oss sammen med én eller flere kommuner.

Beholder e-skatt

– Vil Aures nei få noen innvirkning på avtalen om fordeling av eiendomsskatt?

– Den avtalen vil være gjeldende inntil noen av partene sier den opp.