Siden den første røde og hvite livbøyen ble utplassert i 1952, har den blitt benyttet i mer enn tusen tilfeller der menneskeliv har stått på spill.

Tryg har utplassert cirka 39 000 bøyer der folk ferdes ved sjø, elver og vann, som en påminnelse om å være litt ekstra på vakt i vannkanten, og tegn på at hjelpen er nær dersom ulykken skulle være ute.

Siden januar har det pågått en kartlegging i Orkdal kommune og enkelte nabokommuner. Er det plasser her hvor det er behov for en livbøye?

– Vi har snakket med Orkdal kommune og diverse grendalag. Vi ønsker en oversikt over hvor det kan være aktuelt å plassere ut livbøyer i nærområdet, fortalte Kim Paulsen, rådgiver i Totalassuranse Midt-Norge, som representerer Tryg Forsikring, til ST i starten av februar.

D et er kommet inn 11 forslag . På et par plasser skal det settes ut to livbøyer, 13 totalt:

* Skardsøya, Vihals, Aure

* Gangåsvatnet

* Osbrua

* Hostonvatnet

* Geitneset

* Åstnebben

* Grislæsthølet

* Råbygda

* Grønlandskjæret

* Vannspeilet

* Naftadjupet

Planen er å sette dem ut før badesesongen, i løpet av mai en gang. Hver badeplass har en livbøye-fadder, som skal henge den opp på egnet plass og holde oppsikt med livbøyen.

– Vi ønsker i nær framtid å ha en seanse i Vannspeilet der fadderne får utdelt livbøyene. Samtidig vil vi ha en demonstrasjon hvordan livbøyene skal brukes. I tillegg vil vi komme i kontakt med noen i nærområdet som har blitt reddet av en livbøye, forteller Paulsen.

Han håper noen som har en historie knyttet til dette, tar kontakt med ham.

Siden den første Tryg-bøyen ble utplassert, har den blitt benyttet i mer enn 1000 tilfeller der menneskeliv har stått på spill.

De fleste drukningsulykkene skjer sommerstid og under ulike fritidsaktiviteter. De senere årene har om lag halvparten av drukningene skjedd etter fall i elv, sjø eller vann.

Årlig skjer det i gjennomsnitt rundt 100 drukningsulykker i Norge. Drukningsulykker rammer langt flere menn enn kvinner.