Kyrne i Vestfold har Norges friskeste jur – og i det hele tatt best helse, viser en ny oversikt som Tine har utarbeidet.

I 2015 måtte bare sju prosent av kyrne i Vestfold behandles med antibiotika for mastitt (jurbetennelse). Snittet i Norge er nærmere 15 prosent.

Årsakene til mastitt sammensatte, men komplikasjoner knyttet til melking, båsutforming i fjøset, hygiene, fôr og avl er faktorer som spiller inn, opplyser Tine i ei pressemelding.

Vestfold-veterinær, Anne Hege Hunskaar Tajet, sier det kan være flere årsaker til at fylket scorer høyt når det gjelder forebygging av jurbetennelse og sykdom blant kyr.

– Det har blitt bygd flere store og moderne fjøs med melkeroboter, og vi har produsenter som bruker mye tid i fjøset. Det siste er en nøkkelfaktor i forhold til det å forebygge sykdom. I tillegg har vi et engasjert fagmiljø hvor det er etablert gode arenaer for erfaringsutveksling, sier hun.

– Hvilke faktorer spiller inn når vi ser geografiske og regionale forskjeller med hensyn til sykdomsforekomster blant kyr?

-Holdninger til forebyggende arbeid og bruk av medisiner blant melkeprodusentene spiller en viktig rolle, samtidig som aktive veterinærmiljøer har en god forebyggende effekt, peker Østerås på.

PS! Det står ingenting om tilstanden på jurene til kyrne i vårt fylke.