Regjeringspartiene er blitt enige med Venstre om et nytt inntektssystem for kommunene. Her kommer det fram hvilke konsekvenser det vil få for kommuner som ikke slår seg sammen med andre kommuner.

I vår region er det Meldal som vil tape mest på å stå alene, mens de minste kommunene i STs nedslagsfelt, Agdenes og Snillfjord, faktisk vil komme ut med en liten pluss.

Årsaken til dette er at det tas hensyn til for eksempel avstander.

Her er oversikten som viser hvordan det vil slå ut for våre kommuner dersom de ikke vedtar sammenslåing med andre kommuner i løpet av juni (innbyggertall pr. 1/1-2015 i parentes) :

Skaun (7668): – 2 749 000 kroner

Rindal (2038): – 889 000 kroner

Hemne (4254): – 2 205 000 kroner

Snillfjord (982): + 253 000 kroner

Agdenes (1770): + 456 000 kroner

Rennebu (2567): – 314 000 kroner

Meldal (3967): – 3 311 000 kroner

Orkdal (11 722): – 2 250 000 kroner

Endring i tilskudd

Tallene over gjelder ikke dersom kommunen slår seg sammen med én eller flere andre kommuner.

Hovedårsaken til at de fleste ST-kommunene vil tape på å stå alene, er at det gjøres endringer i basistilskuddet og distriktstilskuddet, hvorav endringene i basistilskuddet gir størst utslag.

Basistilskuddet, som i dag er på 13,3 millioner årlig, gis til alle kommuner i Norge, uavhengig av størrelse. I det nye inntektssystemet vil kommuner som blir stående alene, men som har store avstander, beholde fullt basistilskudd.

Kan tape på sikt

Det er dette som gjør at Snillfjord og Agdenes ikke vil tape penger i overskuelig framtid på å bli stående alene.

Men på sikt kan det bli annerledes.

Snillfjords økonomisjef, Roar Reinhaug, bekrefter overfor ST at det nye inntektssystemet ikke vil ha noen store konsekvenser for dem.

– Men vi vet ikke hva som vil skje etter 2020. Blir det endringer i basistilskuddet eller småkommunetillegget etter den tid, vil det kunne få store konsekvenser for en kommune som Snillfjord.

Meldal er taperen

Ingen sørtrøndersk kommune vil tape mer på å stå alene enn Meldal. Dersom kommunestyret i juni bestemmer seg for at Meldal ikke skal gå sammen med andre kommuner, vil det gi kommunene et årlig tap på drøye 3,3 millioner kroner.

– Det tilsvarer sju årsverk på Meldal helsetun, sier ordfører Are Hilstad og forklarer hvorfor endringene rammer så ulikt for Meldal i forhold til Snillfjord og Agdenes:

– Dette beregnes ut fra hvor «langt ut» man må for å komme opp i et innbyggertall på 5000. For Meldals vedkommende er det nok å dra til Svorkmo/Vormstad. Dermed vil vi tape vel 3,3 millioner på å bli stående alene, sier meldalsordfører Are Hilstad.

I tillegg kommer millionene kommunen mister ved ikke å få ta del i gulrøttene som gis til sammenslåtte kommuner.

Gulrøtter

I det opprinnelige forslaget til nytt inntektssystem, var det lagt opp til at hele basistilskuddet ville bli tatt bort for kommuner som velger å stå alene.

I forliket med Venstre er dette endret, slik at alle kommuner vil få minst 50 prosent av basistilskuddet.

Kommuner som vedtar å slå seg sammen, vil beholde fullt basistilskudd fram til de slår seg sammen. Deretter vil basistilskuddet bli erstattet av andre støtteordninger.

De seks kommunene i ST-regionen som planlegger å slå seg sammen vil få omlag 70 millioner kroner mer årlig enn en kommune med tilsvarende størrelse ville fått i dag. I tillegg vil kommunene få en engangssum på 75 millioner kroner.

Kritisk Hilstad

Are Hilstad har hele tiden vært åpen for å slå Meldal sammen med nabokommuner. Men han er kritisk til måten regjeringen gjør det på:

– Jeg er kritisk fordi jeg mener at man undergraver frivillighetslinja i kommunereformen. Kommunereformen kunne blitt en bra prosess om den hadde bygd på frivillighet. Det nye inntektssystemet viser at man straffes økonomisk om man blir stående alene. Jeg vet ikke om det er det som skaper nye, gode kommuner; at man blir tvunget inn i det.