58-åringen fra Løkken i Meldal ble mandag ettermiddag 21. mars i år alvorlig skadet i Klatrehallen på Orkanger. På en klatrerute hun har gjort utallige ganger tidligere, glemte hun å feste sikringstauet.

– Jeg klatret veldig mye den siste tida før ulykka. Jeg ble vel ivrig og glemte å sikre meg, sier hun fra sykesenga på St. Olavs hospital i Trondheim.

Lå i respirator

Hit ble hun fraktet med ambulanse etter at hun deiset i bakken fra ti meter. I ei uke lå hun på intensivavdelinga i respirator mens legene undersøkte og startet behandling (les: operasjoner).

Da ST snakket med 58-åringen denne uka, var hun ved godt mot og latteren satt løst. Men hun vet også at rehabiliteringsprosessen blir lang. Og ingen vet foreløpig hvor bra hun blir.

Hode berget bra

– Det første målet mitt er å komme meg på føttene igjen. Jeg har gjennomgått flere operasjoner. Og legene sier at jeg kan begynne å belaste føttene først tre måneder etter den siste operasjonen, forteller hun.

Det er føtter og hæler som er mest skadet etter fallet. Også ryggen har fått hard medfart. Situasjonen her er foreløpig uavklart.

– Hode og hender ser ut til å ha berget bra, sier Sagvold.

Trener daglig

Hun vil naturligvis bli på sykehuset i lang tid ennå. Hun ble flyttet fra intensiven til bevegelsessenteret 2. april. Etter hvert skal hun videre til rygg- og nevroavdelinga.

– Jeg trener daglig i sykesenga, forteller hun optimistisk.

– Hvordan tror du det blir til slutt?

– Rehabiliteringa vil ta lang tid. Tilstanden til slutt er uavklart, men jeg skal opp på føttene.

Klatre igjen?

– Drømmer du om å klatre igjen?

– Jeg tenker ikke så mye på det nå, svarer hun.

Løkkenbyggen klatret på ei rute med automatisk sikring. Dette er et system som brukes i «hele verden».

Politiet har opprettet en såkalt undersøkelsessak, i og med at det er snakk om personskader. Men ingen blir straffet her, verken Klatrehallen eller klatreren selv. Årsaken til ulykka var menneskelig svikt: Sikringstauet ble ikke festet.