Kommunestyret i Orkdal ga onsdag sin velsignelse til at Skaun får signere intensjonsavtalen mellom det som nå blir seks kommuner: Orkdal, Skaun, Agdenes, Meldal, Snillfjord og Rindal.

Det ble intet langt ordskifte. Først ut var Finn Hoff fra Ap, som mente Orkdal må være raus og ta Skaun inn i varmen igjen. Ordfører Oddbjørn Bang var av samme oppfatning.

Så kom Orkdals store retoriker, Torstein Larsen (Pensjonistpartiet), fram på talerstolen.

«På ville veier»

Han startet innlegget sitt med å stille spørsmål rundt en ordførers makt, og gikk rett over til bibelhistorien.

– I denne saken kan jeg ikke unngå å tenke på historien om den bortkomne sønnen, og hans vandring på ville veier, sa Larsen og trakk parallellen til Jon P. Husby.

– Etter en lang vandring på ville veier, ønsker han nå å vende hjem, sa Larsen og gjorde det klart at han sto klar for å ønske Husby «velkommen hjem».

Respekt for Husby

Men når det kom til stykket, mente Larsen at Husbys veier ikke hadde vært så ville likevel. Han minnet om at skaunordføreren hadde fått passet sitt påskrevet fra kolleger i nabokommunene, og trakk blant annet fra Oddbjørn Bangs karakteristikk av Husby som «useriøs».

– Men var det nå det? Jeg var på det felles formannskapsmøtet den 6. januar. Der sa Husby i klartekst at han ikke aktet å skrive under på noen avtale før Skaun var ferdigforhandlet også andre veien. Jeg har respekt for en politiker som etterlever det han sier, selv om det høster storm. Slike politikere er egentlig mangelvare, sa Larsen før han avsluttet med å trekke Mahatma Gandhis ord inn i debatten:

«Et nei ytret fra den dypeste overbevisning, er bedre enn et ja bare ytret for å behage, eller enda verre; for å unngå vanskeligheter.»