Få piggdekkbrukere er viktig for å begrense helseskadelig svevestøv i de største byene.

Bergen, Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Nedre Glomma har landets høyeste piggfriandel. Her kjører over 80 prosent med piggfrie vinterdekk, viser tellinger fra Statens vegvesen.

Svevestøv har dokumentert negativ helseeffekt. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv, jo større er risikoen for helseskade.

I Norge er bruk av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

– Sammenhengen mellom piggdekkgebyr og høy andel av piggfrie vinterdekk er tydelig. Oslo og Bergen er de to eneste byene som har gebyr, sier Pål Rosland i Statens vegvesen.

Trondheim innfører fra kommende vintersesong piggdekkgebyr. Kommunens piggfriandel har stabilisert seg på 64 prosent. Da Trondheim avviklet piggdekkgebyret i 2010, var piggfriandelen på 78 prosent.

Elbileiere er flinkere enn andre bilister til å velge bort piggdekk. For hele landet oppgir 89 prosent av elbileierne – i Elbilforeningens årlige Elbilisten-undersøkelse - at de kjører piggfritt.