Ordfører Oddvar Indergård i Agdenes reagerer sterkt på regjeringens forslag om å kutte tilskudd til nye sykehjem. – Det kan velte våre byggeplaner, sier Indergård.

Det er i forbindelse med revidert statsbudsjett som ble lagt fram denne uka at regjeringen foreslår å endre investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser, slik at det kun gis støtte til prosjekter som øker det totalet antallet plasser i en kommune.

– Vi blir flere eldre, og fremover blir det enda viktigere å bygge ut flere nye plasser, ikke bare oppgradere gamle. Regjeringen vil derfor rette innsatsen mot dette, og endre investeringstilskuddet fra 2019 slik at vi får flere sykehjemsplasser, og færre som må vente for å få hjelp til omsorg, sier sier helse- og omsorgsminister Bent Høie om forslaget.

Vil ikke ha mulighet

Ordfører i Agdenes, Oddvar Indergård, frykter forslaget kan slå beina under kommunens storsatsning «Fremtidens omsorg», med bygging av nytt helsesenter til 150 millioner kroner.

– Hvis vi blir fratatt statstilskuddet så vil vi ikke ha mulighet til å gjennomføre prosjektet. Nå har vi ikke rukket å regne på dette, men halvparten av byggingen finansieres av statstilskudd, sier Indergård.

Forhåndssøknad

Rådmann John Ola Selbekk er ikke like engstelig som ordføreren, men setter likevel full fart på søknadsprosessen for å komme eventuelle endringer i forkjøpet.

– Jeg fikk ikke panikk da jeg leste dette, men vi kommer til å sende inn en forhåndssøknad til husbanken så fort som mulig, med foreløpige tall og det vi vet så langt om prosjektet. Så satser vi på å få inn den endelige søknaden i september-oktober, sier Selbekk.

Husbanken er informert

Ifølge rådmannen utgjør det forventede tilskuddet – med dagens regler – 40 millioner kroner. Når det nye helsesenteret står ferdig vil kommunen ha økt det totale antallet omsorgsplasser fra 25 til 31. Med de nye reglene vil det si at de kun får tilskudd til byggingen av seks av de 31 plassene.

– Vi er avhengige av tilskudd fra staten, hvis ikke kan dette ble et økonomisk løft som vi ikke har ryggrad til. På den annen side er husbanken informert om hva vi holder på med, og det er de som forvalter ordningen, sier Selbekk.

Utdatert helsesenter

Ifølge ordfører Oddvar Indergård er det helt nødvendig å oppgradere helsesenteret i kommunen.

– Vi har et gammelt sykehjem som ikke er utformet etter de krav som stilles i dag. Det er ikke bad på rommene, rommene er små og det mangler takheiser. Det er rett og slett utdatert og med for på passer. Vi mener også det er svært fornuftig å bygge omsorgsplasser, sier Indergård.