Nylig var Roger Wingan på Berg i Snillfjord og merket ugler. Bare i dette området er det tre hekkinger.

– April-mai er våre måneder. Uglemerking for oss er som laksefiske for fiskerne, sa Wingan til ST for to år siden da han var på samme plass.

53-åringen, som opprinnelig er fra Sunde i Snillfjord, er del av en kompisgjeng som ferdes i hele Trøndelag og merker ugler.

De har kattuglekasser hengende i hele Trøndelag. De besøkes i to runder. Først for å merke hunnugla og for å se om det er egg i kassen. Deretter litt senere for å merke ugleunger når de har kommet ut.

Dette gjør kompisgjengen av egeninteresse og ikke på oppdrag av en institusjon eller et fagmiljø.

Når de merker de voksne fuglene, noterer de også vekt og vingespenn. I tillegg tas en fjærprøve for å se om fuglen er påvirket av tungmetaller eller andre miljøgifter.

Fjærprøvesvarene formidles videre til Norsk institutt for naturforskning (NINA). Resten av kunnskapsmaterialet, som biometriske mål og hva uglene lever av (beinrester og oppgulp i fuglekassen), deler de kun innad i hobbygruppa.

Det kan være farlig og komme nær en kattuglekasse, så her kreves det både erfaring og verneutstyr.

Uglemerker Wingan, som har drevet med dette i over 30 år, har selv fått føle uglas vrede på kroppen: Den sitter på avstand når du nærmer deg kassen. Men når du så skal klatre opp til kassen, kommer den som regel med ett kraftig utfall mot deg.

Den går som regel etter hode og øynene i angrepet. Wingan bruker en ekte skinnlue og vernebriller under merking.

PS! Video i saken er fra mai 2014.