HEMNE: Rådmannen beklager i sitt saksframlegg til kommunestyret 24. mai at det ser ut til å bli vanskelig å realisere et 4-kommunealternativ med Hemne, Aure, Halsa og Snillfjord.

Klart ja

Bakgrunnen er resultatet av folkeavstemningen i Aure, som tilsier og bekrefter det som ordfører Ingunn Golmen Oldervik hele tida har sagt; Aure ønsker å stå alene. Det var over 60 prosent oppslutning under folkeavstemninga i Aure.

I Hemne var det derimot svært lav valgdeltakelse – ca 29,1 prosent, tilsvarende 973 personer. 84,9 prosent av disse sa ja til sammenslåing mellom de fire kommunene.

I møtet i kommunestyret 24. mai går rådmannen inn for at den rådgivende folkeavstemninga godkjennes.

Videre med tre

Dermed går Hemne i videre dialog med Halsa og Snillfjord for å fortsette arbeidet med å komme fram til en intensjonsavtale om etablere et «3-kommunealternativ». I Halsa er det et lite flertall for å gå sammen med Hemne, men under folkeavstemninga der, var det også en stor andel av folket som ønsket å stå alene. Innbyggerne i Snillfjord har frist til 23. mai for å si sin mening. Det gjøres gjennom ei skriftlig spørreundersøkelse. Mye tyder på at det blåser en «orkdalsvind» i Snillfjord.

Hemne vil legge den framforhandlede intensjonsavtalen i «4-kommunealternativet» legges til grunn for arbeidet opp mot Halsa og Snillfjord.

Opp til Fylkesmannen?

Men dersom Halsa ønsker å stå alene og hele Snillfjord ønsker seg i retning Orkdal, blir Hemne en såkalt ufrivillig alene-kommune. Det blir da opp til Fylkesmannen i den videre prosessen etter 1. juli å vurdere Hemnes skjebne.